ČEZ investuje do českého lithia. Má získat většinu ve firmě držící práva na těžbu

Průzkum českého ložiska lithia

Průzkum českého ložiska lithia Zdroj: Reuters

Průzkum českého ložiska lithia
Průzkum českého ložiska lithia
Průzkum českého ložiska lithia
Průzkum českého ložiska lithia
Společnost Geomet provádí pod Cínovcem průzkumné vrty kvůli ložiskům lithia.
10
Fotogalerie

Australská těžařská společnost European Metals Holdings Limited se podmínečně dohodla s českou energetickou firmou ČEZ Group na strategickém partnerství a výrazné investici do projektu těžby lithia na Cínovci. V případě dokončení dohody získá ČEZ za 34,06 milionu eur (870,4 milionu korun) podíl 51 procent ve firmě Geomet, české dceřiné společnosti EMH, která vlastní práva na těžbu. 

Před dokončením dohody se musí ještě uskutečnit hloubková kontrola, takzvané due diligence, a věc musí schválit akcionáři.

„Jsme velmi potěšeni, že jsme uzavřeli další fázi jednání s ČEZ o budoucím vývoji projektu Cínovec,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel EMH Keith Coughlan. „Díky kombinaci technické prozíravosti, historických těžařských zkušeností, silné rozvahy a zapojení do rychle rostoucího evropského bateriového průmyslu je ČEZ ideálním partnerem pro firmu,“ dodal.

ČEZ upozornil, že v současnosti se velká část lithia využívá pro baterie do elektromobilů. Vzhledem k očekávanému růstu počtu elektromobilů a baterií by poptávka po lithiu měla do roku 2025 vzrůst trojnásobně. Rozvoj elektromobility je důležitý pro energetické společnosti a má proto místo i ve strategii ČEZ, uvedla firma.

„Klíčovou roli u elektromobilů hrají baterie, proto máme zájem být přítomni u rozvoje tohoto nového odvětví. Pokud se u nás nachází potenciálně významné evropské ložisko lithia, což je klíčový prvek baterií nejen v elektromobilitě, ale i v ukládání elektřiny obecně, pak je pro nás zajímavé se tím zabývat,“ stojí v prohlášení. ČEZ upozornil, že zatím se jedná pouze o průzkum, je podle něj ale logické využít znalostí těžební dceřiné společnosti Severočeské doly.

ČEZ, ve kterém vlastní 70 procent stát, avizoval, že má zájem o těžbu lithia, už letos v červenci. Tehdy uvedl že EMH půjčí dva miliony eur a do konce roku se rozhodne, zda do ní vstoupí.

Lithium je považováno za kov budoucnosti, v Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - naprostá většina na Cínovci a malé množství ve Slavkovském lese. Ložisko u Cínovce je největší v Evropě.

Analytici však již dříve varovali, že je těžba lithia zpolitizovaná. Lithium bylo jedním z hlavním témat sněmovních voleb v roce 2017 a vyvolalo spory v tehdejší vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. V minulosti vláda uvažovala o tom, že by stát vstoupil do EMH prostřednictvím státního podniku Diamo.

V EMH má menšinový podíl skupina Krupa Global Investments (KGI) slovenského podnikatele Pavola Krúpy. Firma nyní v prohlášení zaslaném ČTK dohodu přivítala a uvedla, že ji považuje za pozitivní impuls pro těžbu a následné zpracování lithia na Cínovci.

„Aktivitu společnosti ČEZ vnímáme jakožto očekávaný nezbytný vstup strategického investora, který jsme i my naší činností iniciovali,“ uvedl v prohlášení majitel KGI Krúpa. Dodal, že EMH jednoznačně ukázala, že má zájem se na realizaci projektu podílet s českým státem. Prohlásil rovněž, že KGI má zájem o navýšení své majetkové pozice v EMH v případě, že ČEZ do projektu vstoupí.