Trh přijal výsledky ČEZ chladně. Jeho akcie propadly téměř o procento

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

ČEZ (ilustrační foto)
Šéf ČEZ Daniel Beneš
Šéf ČEZ Daniel Beneš
Elektrárna Počerady
5
Fotogalerie

Polostátní energetická skupina ČEZ svými hospodářskými výsledky investory zklamala. Akcie se totiž po oznámení propadly o necelé procento na 518 korun za akcii při nízkém objemu obchodů.

„Na trhu je slabá reakce. Výsledky za třetí čtvrtletí zklamaly v zisku i v tržbách,“ komentoval reakci trhu makléř J&T Banky Miroslav Nejezchleba. Podobně se vyjádřil i hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

V samotném třetím čtvrtletí byl čistý zisk skupiny ČEZ 167 milionů korun. „Provozní zisk EBITDA poklesl meziročně o bezmála sedmnáct procent na 9,8 miliardy korun,“ dodává hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda s tím, že analytici v průměru očekávali tento ukazatel ve výši 11,5 miliardy.

Za propadem zisku ve třetím čtvrtletí stojí prohraný soudní spor o dodávky elektřiny se státní Správou železniční dopravní cesty. Nepříznivý dopad na ukazatel EBITDA vyčíslila skupina na 1,3 miliardy korun. Kromě tohoto sporu nedosáhly výsledky očekávaných hodnot podle Kovandy kvůli nižším realizovaným cenám elektřiny a odstávkám elektráren.

Pozitivní je naopak podle expertů, že vedení ČEZ potvrdilo výhled na roční výsledky. „Na úrovni celého roku 2019 držíme ambici dosáhnout provozního zisku EBITDA ve výši 58 miliard korun, a to navzdory negativnímu dopadu soudního sporu se SŽDC,“ prohlásil šéf ČEZ Daniel Beneš. Akcie ČEZ proto zůstávají podle Nejezchleby zajímavou investicí pro dlouhodobé investory.

ČEZ společně s výsledky oznámil, že v roce 2021 očekává realizaci prodeje svých rumunských a polských aktiv. V Rumunsku vlastní ČEZ zejména distribuční společnost, větrné parky o výkonu 600 megawattů a rovněž firmu TMK Hydroenergy Power, která provozuje čtyři menší vodní elektrárny. O rumunské firmy projevilo zájem více než třicet uchazečů. V Polsku vlastní ČEZ například uhelné zdroje.

V Bulharsku pak ČEZ zatím ani napodruhé neuspěl s prodejem svého majetku, který blokuje bulharský antimonopolní úřad. Kupec – bulharská společnost Eurohold – i ČEZ podali proti rozhodnutí úřadu správní žalobu.

Prodej Počerad a faktor Babiš

Hnědouhelná elektrárna Počerady bude mít téměř jistě od začátku roku 2024 nového majitele, skupinu Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Vyplývá to z vyjádření Martina Nováka, finančního ředitele současného majitele elektrárny, společnosti ČEZ.

Na základě dříve podepsané smlouvy získá ČEZ za elektrárnu dvě miliardy korun.

O prodej Počerad se ČEZ pokoušel již v minulosti. Proti se však tehdy postavil šéf ANO a nynější premiér Andrej Babiš. Ani nyní tak rozhodně nepůjde o hotovou věc.