ČEZ již vyhodnotil nabídky na dostavbu Temelína, favorita však nezveřejní

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Euro Martin Pinkas

Společnost ČEZ dokončila předběžné hodnocení nabídek firem, které se uchází o výstavbu dvou nových bloků v Temelíně. Dle informací serveru E15.cz pošle energetická společnost svůj oficiální verdikt soutěžícím firmám již v pondělí.

„Očekáváme, že v nejbližších dnech seznámíme uchazeče s průběžným hodnocením,“ konstatoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Jak současně upozornil, poté začne s uchazeči fáze vyjednávání s cílem vylepšení jejich nabídek.

ČEZ ale nezveřejní, která z předložených nabídek byla nejlepší. „Chce se tak do budoucna vyvarovat případných chyb, které by mohly nahrát vyloučené Arevě,“ tvrdí dobře informovaný zdroj. Francouzská Areva počátkem března podala rozklad proti prvostupňovému rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který v únoru posvětil její vyloučení z tendru na Temelín.

ČEZ se údajně v této souvislosti obává následujícího: Pokud oznámí předběžné pořadí nabídek na dostavbu Temelína, bude mít Areva za jistých okolností, jako účastník sporu který se přímo týká této zakázky, přístup k předloženým konkurenčním nabídkám. „Zbývající účastníci by se tímto mohli cítit poškozeni a v případě neúspěchu požadovat zrušení tendru, případně žalovat ČEZ za vyzrazení obchodního tajemství,“ konstatoval dobře informovaný zdroj.

V tendru na dostavbu Temelína po vyloučení francouzské Arevy zůstala jen americko – japonská společnost Westinghouse a česko – ruské konsorcium MIR.1200.