ČEZ lákají mořské větrné elektrárny, chce získat minoritní podíly v německých projektech

Pobřežní větrné farmy

Pobřežní větrné farmy Zdroj: Ad Meskens via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

V164-8MW - nejsilnější pobřežní větrná turbína na světě společnosti Vestas
Německá kancléřka Angela Merkelová při přeletu nad větrnou farmou
Prevence se vyplácí.Česká přenosová soustavaletos odolává tlaku valícíse elektřiny z německýchvětrných elektráren.Situace se zlepšila díkytechnickým opatřením,jakými bylo zvýšenípřenosové schopnostinejvíce ohroženého vedenía úpravy ve dvou klíčovýchrozvodnách. Investice sivyžádaly sto milionů korun
Větrný park na moři
Vizualizace větrného parku Dogger Bank Creyke Beck
17
Fotogalerie

Česká energetická společnost ČEZ se chce stát silou, s níž je třeba počítat na německém trhu větrných elektráren na moři, které nabízejí lákavé regulované výnosy. Skupina má zájem získat v příštích pěti letech minoritní podíly v projektech s celkovým výkonem 400 megawattů, řekl agentuře Reuters ředitel útvaru zahraničních majetkových účastí ČEZ Martin Pacovský.

"Jsme nováčky v odvětví. Ale jsme přesvědčeni, že je zde prostor pro společnosti jako ČEZ," uvedl Pacovský. ČEZ v letošním roce uvedl, že v příštích pěti letech plánuje utratit až dvě miliardy eur (54 miliard korun) za expanzi do nových energetických technologií. Zaměřit se chce hlavně na obnovitelné zdroje energie.

Pacovský odmítl říct, kolik z plánované částky půjde do Německa. Dodal ale, že vzhledem k přední pozici Německa v oblasti obnovitelné energie bude mít Německo na celkové částce zřejmě největší podíl.

Německý trh s větrnými elektrárnami na moři přilákal množství infrastrukturních fondů a energetických skupin. Jsou mezi nimi i australská firma Macquarie či kanadská Northland Power.

"Není to snadný trh... Ale my můžeme absorbovat více rizik než další investoři," uvedl Pacovský. Upozornil, že rozvaha a úvěrový rating dělají z ČEZ dobrého partnera v sektoru, který je náročný na kapitál.

ČEZ má u agentury Standard & Poor's rating A- a čistý dluh 124,4 miliardy Kč. To z firmy dělá jednu z finančně nejzdravějších energetických firem v sektoru, který je pod tlakem kvůli klesajícím velkoobchodních cenám elektřiny. Jeho němečtí kolegové E.ON a RWE museli kvůli přežití rozdělit své podnikání.