ČEZ může v Albánii prodělat deset miliard korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Společnost ČEZ by mohla na investici do albánské rozvodné sítě v následujících třech letech prodělat až deset miliard korun. Z toho asi 3,6 miliardy korun souvisí s loňským rozhodnutím albánského regulačního úřadu, který distribuční firmě zvýšil tarify na zhruba dvojnásobek. S odvoláním na výroční zprávu firmy o tom píšou Lidové noviny. ČEZ je připravený se kvůli rozhodnutí albánských úřadů soudit.

ČEZ získal 76 procent v distribuční společnosti CEZ Shpërndarje v roce 2009 za 102 milionů eur (tehdy asi 2,8 miliardy korun). Na konci loňského roku regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční společnost platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Distributor však zároveň nedostal možnost zdražit proud koncovým zákazníkům.

K této ztrátě je podle LN dále nutné přičíst 6,5 miliardy korun, které může ČEZ prodělat kvůli neochotě albánské strany zohlednit v cenách elektřiny nedobytné pohledávky a ztráty v síti. Kvůli pohledávkám se již ČEZ obrátil i na Světovou banku, která mu na počátku investice poskytla garance. Pokud by ČEZ záruku uplatnil, získal by nazpět 60 milionů eur (1,5 miliardy korun). Zbytkovou hodnotu investice a ušlé zisky by pak vymáhal po Albánii.

ČEZ chce situaci řešit po dobrém, připravuje se ale na soud

ČEZ se nehodlá se vznikající ztrátou smířit. „V soudním sporu vyčíslujeme náhradu škod, které by nám mohly potenciálně v budoucích letech vzniknout, pokud by nedošlo k nápravě situace v oblasti regulace cen elektřiny,“ uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková. Zároveň podnik dává najevo, že chce situaci řešit přednostně po dobrém.

V dubnu o ohrožené investici společnosti ČEZ jednal s albánským předsedou vlády Sali Berishou i český premiér Petr Nečas. Berisha tehdy údajně přislíbil řešení situace a napravení nepříznivých podmínek pro podnikání v tamní energetice.

ČEZ ve čtvrtek zveřejní hospodářské výsledky za první čtvrtletí. Loni společnosti klesl čistý zisk o 13 procent na 40,8 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o šest procent na 209,8 miliardy korun.