ČEZ nakonec prodá Chvaletice, získá je EPH

Elektrárna Chvaletice

Elektrárna Chvaletice Zdroj: Mlada fronta

ČEZ se nakonec zbaví jiné elektrárny, než se dosud očekávalo. Namísto Počerad či Dětmarovic se zbaví elektrárny Chvaletice. Novým majitelem bude společný gignat skupin PPF a J&T a manažera Daniela Křetínského - Energetický a průmyslový holding. Prodej je prý již prakticky dohodnut. Cena není záma, ale spekuluje se o více než dvou miliardách korun. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Společný podnik Daniela Křetínského, PPF a J&T by spolu s elektrárnou mohl získat i kontrakt na dodávky uhlí ze Severočeských dolů, pravděpodobně tříletý. Spolu s elektrárnou by tak koupil i šest milionů tun uhlí. Na výši uhelného kontraktu závisí konečná cena elektrárny. Ale ve hře je ještě několik různých variant,“ tvrdí zdroj serveru Aktuálně.cz.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž nechtěl rozhodnutí o prodeji Chvaletic potvrdit. „Je známo, že EPH zůstal ve druhém kole nabídkového řízení na Chvaletice jako jediný zájemce. Ale jinak probíhající proces nebudeme komentovat,“ řekl.

To, že by nákup již byl hotovou věcí, si nemyslí ani Křetínský. „Já mohu potvrdit jen to, že jednání o Chvaleticích s ČEZem probíhají. A rozhodně nečekám, že definitivní rozhodnutí padne během několika příštích dnů,“ uvedl. Zdroje Aktuálně.cz z obou společností ale tvrdí, že transakce je již dojednána, čeká se jen na souhlas Evropské komise.

ČEZ se jedné ze svých elektráren zbavuje, aby zastavil antimonopolní řízení s Evropskou komisí. Podle návrhu urovnání, které by mělo zastavit další vyšetřování, musí česká firma prodat nejméně jednu ze svých pěti uhelných elektráren s výkonem alespoň 800 megawattů. ČEZ nevylučuje, že pokud dostane zajímavé nabídky, prodá více elektráren.

Vlastnická struktura EPH
EPH se stal v posledních několika letech ambiciózním hráčem v energetickém sektoru, když se mohl opřít o silnou kapitálovou základnu finančních skupin PPF Petra Kellnera a J&T, které ovládají 44,44, resp. 37,04 procenta holdingu. Zbývající podíl 18,02 procenta drží sám Křetínský, který podnik také řídí. V současnosti holding vlastní více než 20 firem v oblasti elektroenergetiky, teplárenství a těžby hnědého uhlí. Vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United Energy, Elektrárny Opatovice, německé doly Mibrag a polské doly Silesia. Holding měl loni provozní zisk před odpisy 320 milionů eur (asi osm miliard korun).

PROFIL: EPH - rodí se první český soukromý energetický gigant