ČEZ otestuje možnost partnerství pro dostavbu Temelína

Temelín

Temelín Zdroj: profimedia.cz

Energetická společnost ČEZ v rámci přípravy dostavby Jaderné elektrárny Temelín prověří možnost vstupu strategického partnera. Eventuálního partnera vybere v transparentním výběrovém řízení, jeho vstup by připadal v úvahu pravděpodobně až po podpisu kontraktu s vybraným dodavatelem dostavby Temelína, což se předpokládá v roce 2013.

„ČEZ je připraven financovat projekt z vlastních zdrojů a dostupné dluhové kapacity, nabízí se však i mnoho dalších zajímavých investičních příležitostí, na které by Skupina ČEZ mohla v případě vstupu partnera do projektu dosáhnout,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Další motivací je podle něj i případné rozložení rizika výstavby a návratnosti projektu na více subjektů. Strategické partnerství může ČEZ přinést i nové know-how spojené s výstavbou jaderných elektráren, dodal Beneš.

O zakázku na dostavbu temelínské elektrárny, jejíž hodnota se odhaduje na zhruba 200 až 300 miliard korun, se uchází francouzská Areva, americký Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200 složené ze společností ŠKODA JS, Atomstrojexport a Gidropress. O vítězi tendru má být rozhodnuto v roce 2013. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

Podle Kříže příprava dostavby Temelína pokračuje dle plánu. V současné době je v plném proudu zadávací řízení na veřejnou zakázku na výběr dodavatele dostavby Temelína podle zákona o veřejných zakázkách. „Právě výstup ze zadávacího řízení na výběr dodavatele bude jedním ze základních parametrů pro rozhodování o formě případného strategického partnerství,“ uvedl mluvčí firmy Ladislav Kříž. Proto i proces výběru strategického partnera by měl být ukončen až poté, co bude znám vítěz veřejné zakázky na dostavbu Temelína.