ČEZ otevřel nabídky na Temelín, musí prostudovat desetitisíce stran

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: profimedia.org

Všechny předložené nabídky na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín splnily náležitosti požadované zákonem o veřejných zakázkách. Uvedla to energetická společnost ČEZ, která dnes otevřela obálky s nabídkami. ČEZ je bude vyhodnocovat několik měsíců, vítěz tendru bude vybrán v příštím roce.

O zakázku na dostavbu Temelína se uchází americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Náklady na dostavbu elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun.

Nabídky jednotlivých firem čítají desetitisíce stran a všechna dokumentace váží 1,5 tuny. Více než stovka odborníků ČEZ nyní materiály bude vyhodnocovat za přísných bezpečnostních podmínek. Na bezpečnostních opatření v souvislosti s informacemi v nabídkách vynaložil ČEZ desítky milionů korun.

„Aby bylo postaráno o bezpečnost informací, v sídle ČEZ na Duhové i v prostorách Jaderné elektrárny Temelín, kde bude probíhat posuzování nabídek i jednání o nabídkách s uchazeči, byly připraveny speciální, nadstandardně chráněné prostory,“ uvedla ředitelka divize nákup ČEZ Michaela Chaloupková.

Ve výběrovém řízení bude posuzována technická specifikace projektu včetně bezpečnosti a licencovatelnosti, dalších zhruba padesát procent v hodnocení bude tvořit ekonomická stránka nabídky, tedy cena a obchodní podmínky, jako například záruky či platební podmínky.

Po získání povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, stavebního povolení a další dokumentace by se mělo začít stavět v roce 2016 či 2017. Třetí a čtvrtý blok Temelína má být dokončen do roku 2025.