ČEZ postaví v Tušimicích velké bateriové úložiště energie. Má být největší v Česku

ČEZ

ČEZ Zdroj: CTK

Daniel Beneš
Daniel Beneš
Daniel Beneš
Zájem. Poptávka po elektřině ČEZ bude i v příštích letech
5
Fotogalerie

Energetická společnost ČEZ postaví v Tušimicích na Chomutovsku velký bateriový systém pro ukládání energie. Stavba má začít příští rok, firma chce spustit zařízení na přelomu let 2018 a 2019. Spuštění podobného zařízení nyní dokončují společnosti E.ON v Mydlovarech na Českobudějovicku a firma Solar Global v Prakšicích na Uherskohradišťsku.

Baterie instalované E.ON a Solar Global budou mít kapacitu jedné megawatthodiny (MWh), náklady na vybudování v obou případech činí zhruba 20 milionů korun. Projekt ČEZ by měl být mírně větší, výši investice generální ředitel ČEZ Daniel Beneš nesdělil.

"Bateriové systémy, ať už ty velké pro stabilizaci sítě, podpůrné služby a řízení odchylky velkých zákazníků, nebo ty malé, které budou lidé používat v domácnostech, budou součástí budoucnosti energetiky," řekl Beneš.

Výkonný ředitel asociace pro akumulaci energie a baterie AKU-BAT CZ Jan Fousek v srpnu řekl, že velkých bateriových úložišť energie se může v Česku do začátku roku 2019 začít stavět kolem 20.

Asociace už dříve uvedla, že prosazuje, aby velké bateriové systémy měly v energetické legislativě podobné postavení, jako mají přečerpávací vodní elektrárny a mohly být využívány jako regulační zdroj, tak jak tomu je v některých západních zemích.