ČEZ příští rok na čas odstaví postupně všechny jaderné bloky

V Jaderné elektrárně Dukovany

V Jaderné elektrárně Dukovany Zdroj: ctk

Energetická společnost ČEZ plánuje na příští rok přechodné odstávky všech čtyř bloků Jaderné elektrárny Dukovany a obou bloků Temelína.

První odstávka v Dukovanech je v plánu od 9. února do 26. března, zastaví se během ní provoz třetího bloku elektrárny. Od 30. března do 6. května ČEZ odstaví druhý blok Dukovan, od 31. srpna do 30. září bude stát první blok. Odstávka čtvrtého bloku elektrárny by měla začít 30. listopadu a potrvá až do konce roku.

V Temelíně je od 3. května do 26. června naplánována odstávka druhého bloku. První blok ČEZ odstaví od 12. července do 5. září.

Odstávky elektrárenských bloků ČEZ provádí pravidelně. Důvodem pro ně jsou doplnění jaderného paliva a nutné revize. Jaderné elektrárny ČEZ letos dosahují rekordní produkce elektřiny. Temelín od začátku roku do začátku tohoto týdne vyrobil 13,946 miliardy kilowatthodin, čímž překonal loňský rekord. Celkový letošní výkon jihočeské elektrárny odhaduje ČEZ na 15,229 miliardy kWh. Nakročeno k rekordu mají také Dukovany, tamní nejvyšší produkce zatím činila 14,448 miliardy kWh elektřiny.