ČEZ se soudí s Víkovicemi o 407 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CEZ

Společnost ČEZ Prodej z energetické Skupiny ČEZ se soudí s ostravskou společností Vítkovice o více než 400 milionů korun. Celkem 407 milionů má být náhrada škody za porušení smlouvy o dodávce elektřiny v roce 2011 a deset milionů korun chce společnost za nezaplacenou elektřinu ve stejném roce. Podle Vítkovic jsou požadavky energetické společnosti neoprávněné.

Internetovému serveru Týden.cz mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová řekla, že škoda firmě vznikla neodebráním elektřiny v celkovém objemu necelých 600 gigawatthodin. Vítkovice podle ní elektřinu neodebraly, protože změnily dodavatele, což smlouva neumožňovala.

Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková uvedla, že Vítkovice považují požadavky společnosti ČEZ Prodej za neoprávněné, zejména proto, že ostravská firma nakupuje elektřinu přes operátora trhu. „Společnost Vítkovice neuzavřela žádnou platnou smlouvu se společností ČEZ Prodej na dodávky v roce 2011. Nelze tedy konstruovat ani hypotetickou škodu,“ řekla ČTK Kijonková.

Jednání se u Krajského soudu v Ostravě mělo konat 11. června, avšak bylo odročeno na neurčito. Podle Půlpánové byl ve sporu vydán platební rozkaz, proti kterému podala žalovaná strana odpor, což bylo důvodem odročení. Kijonková řekla, že spor byl odložen na žádost firmy ČEZ Prodej.