ČEZ v Albánii prodělává, žádá o pomoc Světovou banku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Albánská distribuční společnost patřící do Skupiny ČEZ čelí potížím na tamním trhu. Regulátor totiž meziročně zvýšil ceny elektřiny u státem ovládané energetiky o 91 procent a společnost CEZ Shpërndarje tak od ledna vykazuje ztrátu.

ČEZ již vyzval Světovou banku k řešení situace v Albánii, jinak by uplatňoval garance za 60 milionů eur (1,5 miliardy korun), které Světová banka k investici do albánské distribuce poskytla. ČEZ o tom informoval na svých webových stránkách.

Státní výrobce, kterému albánský regulátor zvýšil ceny, je monopolním dodavatelem elektřiny právě pro CEZ Shpërndarje. Zdražení však nijak nebylo promítnuto do ceny pro koncové zákazníky, čímž veškerá váha tohoto rozhodnutí padla výhradně na vrub ČEZ, upozorňuje firma. Od ledna tak začala generovat ztrátu, která se každým dnem zvyšuje.

Podle ČEZ se před třemi týdny CEZ Shpërndarje s albánskou vládou dohodly na vzájemném zápočtu pohledávek. Do dneška ale nebyly nastaveny odpovídající regulatorní podmínky, které by zajistily návratnost vložených prostředků. Proto CEZ Shpërndarje odeslala Světové bance dopis upozorňující na vzniklou situaci, ve kterém ji vyzývá ke krokům pro odvrácení uplatnění garance 60 milionů eur. Zároveň o vzniklých platebních potížích informoval albánské úřady a dodavatele.

ČEZ získal majoritní 76procentní podíl v jediné distribuční společnosti v Albánii v privatizačním tendru v červnu 2009. ČEZ se tehdy s albánskou vládou dohodl až po poskytnutí záruk Světovou bankou, důvodem garancí byly právě obavy investorů ze zásahů tamního regulátora, které mohly ohrozit celou transakci.