ČEZ ve čtvrtletí téměř zdvojnásobil zisk

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Energetická skupina ČEZ ve druhém čtvrtletí překonala odhady trhu – její čistý zisk vzrostl o 91 procent na 12,86 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu zisku bylo podle firmy zvýšení realizačních cen elektřiny včetně vlivu oslabení koruny a úhrada pohledávek po splatnosti za rumunskými státními drahami. Firma navíc potvrdila svůj dosavadní celoroční výhled a dále očekává meziročně vyšší čistý zisk na úrovni 41 miliard korun.

V celém pololetí vzrostl čistý zisk ČEZ meziročně o 14 procent na 27,2 miliardy korun. Tržby vzrostly o devět procent na 113 miliard korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se skupině meziročně zvýšil o 4,5 miliardy na 48,4 miliardy korun.

„Čísla výrazně předčila odhady na všech úrovních, především díky vyšším než očekávaným tržbám, když domácí výroba i příspěvek realizovaných cen spolu s efektem měn byl vyšší, než jsme předpokládali,“ komentoval výsledky analytik společnosti Patria Finance Tomáš Sýkora.

Čtěte také:

Poláci neudělí povolenky zdarma šesti projektům. Nahraje to ČEZ

Deloitte poradí gigantu ČEZ s prodejem elektráren

Nový šéf Severočeských dolů hodlá šetřit na investicích

Tržby táhla podle ČEZ nahoru také vyšší výroba elektřiny společnosti v Česku a zapojení větrného parku v Rumunsku. „Meziroční růst výnosů Skupiny ČEZ byl dále způsoben zvýšením výroby z větrných elektráren v Rumunsku a zvýšením objemu výroby v České republice o 1,4 TWh (o čtyři procenta) na 33,2 TWh. Přispěl k tomu zejména nárůst výroby po dokončení komplexní obnovy Elektrárny Tušimice. Pozitivní vliv na hospodaření skupiny ČEZ mělo také další uhrazení pohledávek po splatnosti za rumunskými státními drahami (CFR) ve výši 965 milionů korun,“ vyčíslil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Hospodářské výsledky Skupiny ČEZ za 1. pololetí 2012

Hospodářské výsledky Skupiny ČEZ za 1. pololetí 2012Hospodářské výsledky Skupiny ČEZ za 1. pololetí 2012 | CEZ

Negativně zisk ovlivnila Albánie, došlo ale k pokroku

Meziroční vývoj EBITDA byl naopak negativně ovlivněn rozhodnutím regulátora v Albánii o tarifech a podmínkách podnikání distribuční společnosti v zemi a nárůstem tržních cen elektřiny dovážené do Albánie na pokrytí ztrát.

„Podařilo se však dosáhnout nového rozhodnutí regulátora, kterým se vstupní ceny elektřiny od státních elektráren KESH snižují z 2830 na 2200 albánských leků za MWh, a to i zpětně za dodávky od 1. 1. 2012, a byla rovněž schválena studie stanovující objektivněji počáteční výši nedobytných pohledávek distribuční společnosti v souladu s nezávislou analýzou,“ uvedl Kříž.

Vývoj akcií ČEZ za poslední rok

Vývoj akcií ČEZ za poslední rokVývoj akcií ČEZ za poslední rok | vrba@mf.cz

Skupina ČEZ si podle místopředsedy představenstva a finančního ředitele ČEZ Martina Nováka udržuje silnou likvidní pozici a těší se dobrému finančnímu zdraví. „Dne 1. srpna jsme začali našim akcionářům vyplácet dividendy ze zisku za rok 2011 v celkové výši 24 miliard korun,“ uvedl Novák.

Zadlužení ČEZ stouplo v prvním pololetí meziročně o 20,7 procenta na 151,7 miliardy korun. To představuje 1,65násobek ukazatele EBITDA, dodal Novák. Za optimální považuje nárůst zadlužení na 2,3násobek zisku EBITDA.