ČEZ vyčlenil hnědouhelnou elektrárnu Tisová a teplárnu Vítkovice

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Energetická společnost ČEZ vyčlenila hnědouhelnou elektrárnu Tisová a teplárnu Vítkovice do nových dceřiných firem. Záměr schválila valná hromada ČEZ. "V případě Vítkovic jde o restrukturalizaci, tedy spojení částí, které jsou nyní v několika různých firmách. V případě Tisové jde o to, abychom v budoucnu měli možnost volby, jak s touto elektrárnou v budoucnu naložíme," řekl již dříve mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Elektrárna Tisová je nejzápadněji situovaným energetickým zdrojem ČEZ v ČR a patří k nejstarším hnědouhelným elektrárnám v zemi. Je zásobována uhlím z nedalekých lomů společnosti Sokolovská uhelná. ČEZ v materiálu pro valnou hromadu uvedl, že bez zásadních investic do modernizace a ekologizace bude možné provozovat elektrárnu pouze do roku 2020.

Druhý vyčleněných projektů, teplárna v ostravských Vítkovicích, bude podle ČEZ v brzké době vyžadovat významné investice do ekologie, jinak ji nebude možné po roce 2019 dále provozovat. Tyto investice by však podle společnosti za současných tržních podmínek nebyly návratné. Skupina proto zpracovala projekt na scelení průmyslové energetiky v lokalitě Vítkovic a její restrukturalizaci. V nadcházejících čtyřech letech by měl přinést úsporu více než 100 milionů korun.