ČEZ za pololetí vydělal 15,4 miliardy, firma bojuje s cenou elektřiny

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Přestože ceny elektřiny klesají, zvýšil ČEZ tržby v letošním prvním pololetí meziročně o 1,1 miliardy na 102,9 miliardy korun. Důvodem je vyšší objem prodeje elektřiny, plynu a tepla koncovým zákazníkům. Provozní zisk před odpisy EBITDA se za první půlrok vyšplhal na 35,5 miliardy korun. Zisk po zdanění meziročně klesl o 1,8 miliardy korun na 15,4 miliardy.

V samotném druhém čtvrtletí ČEZ utržil 49,9 miliardy korun, což překonalo odhad analytiků o více než dvě miliardy korun. Zisk EBIT ve výši 9,3 miliardy korun naopak očekávání trhu naplnil.

Na základně pololetních čísel společnost potvrdila očekávání čistého zisku očištěného o mimořádné vlivy za celý letošní rok ve výši 27 miliardy korun. S ohledem na prodloužení řádné odstávky Jaderné elektrárny Temelín a posun dokončení výstavby nového nadkritického uhelného zdroje v Ledvicích se však nepodaří naplnit výchozí ambice navýšení objemu výroby v jaderných a uhelných zdrojích.

Vývoj akcií ČEZVývoj akcií ČEZ | Repro E15.cz

„Loni jsme zahájili rozsáhlý program úspor a růstových opatření, který přispěl k meziročnímu navýšení prodeje elektřiny o osm procent, prodeje tepla o devět procent a zejména prodeje plynu o 28 procent. Současně se nám podařilo meziročně snížit stálé provozní náklady o více jak miliardu korun,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Za meziročním poklesem EBITDA o 4,4 miliardy korun stojí zejména další pokles realizačních cen elektřiny způsobený krizí na evropských energetických trzích a dále mimořádný výnos v roce 2014 z ukončení dlouhodobého obchodu na prodej elektřiny z naší výroby.

Spotřeba elektřiny roste

Růst spotřeby elektřiny na distribučním území ČEZ Distribuce v prvním pololetí o 2,5 procenta potvrzuje růst české ekonomiky. ČEZ Prodej zvyšuje počet nových zákazníků odebírajících plyn a firmě se podařilo téměř zastavit odchod zákazníků odebírajících elektřinu.

V prvním pololetí letošního roku obdržela mateřská společnost ČEZ, přes 5,7 miliardy korun v souvislosti s konsolidací a snižováním finanční expozice v zahraničí. Naplňována je i dohoda o narovnání s Albánským státem, když byla v červenci řádně uhrazena letošní splátka ve výši 0,6 miliardy korun.