ČEZ začal vyplácet dividendy, stát získal téměř 19 miliard

ČEZ

ČEZ

Energetická společnost ČEZ zahájila výplatu dividend z loňského zisku v celkové výši 26,9 miliardy korun. Akcionáři získají 50 korun na akcii. Stát z dividend ČEZ získal 18,8 miliardy korun.

Dividenda ČEZ tvoří zhruba 57 procent z konsolidovaného zisku po zdanění a je tak v souladu s dividendovou politikou ČEZ, kdy výplatní poměr dividend je 50 až 60 procent čistého konsolidovaného zisku. Stát chce dividendy ČEZ využít mimo jiné na financování důchodů.

Loňský zisk ČEZ klesl meziročně o devět procent na 47,2 miliardy korun. O rok dříve firma vykázala rekordní zisk 51,9 miliardy korun, ze kterého vyplatila přes 28 miliard korun ve formě dividend. Stát v ČEZ drží zhruba 70 procent a včetně daní z dividend loni od firmy inkasoval přes 21 miliard korun. Loni na jednu akci připadala dividenda 53 korun.

Za letošní rok očekává ČEZ snížení zisku o 15 procent na 40 miliard korun. Podle dřívějšího vyjádření analytika Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus příští dividenda pravděpodobně klesne pod 50 korun.

„Můj současný odhad je 47 korun s tím, že zpět na nebo nad 50 korun by se dividenda ČEZ měla dostat za dva roky, tedy ze zisku roku 2012,“ podotkl. V roce 2012 by se v hospodaření ČEZ mohla pozitivně promítnout elektřina prodávaná za současné vysoké ceny.