ČEZ zdraží v příštím roce elektřinu o téměř pět procent

ČEZ zvýší cenu eletřiny o bezmála pět procent

ČEZ zvýší cenu eletřiny o bezmála pět procent

ČEZ zvýší v příštím roce cenu elektřiny pro domácnosti v průměru o 4,9 procenta. Vyplývá to z nových ceníků firmy. Za růstem stojí především vysoký příspěvek na obnovitelné zdroje a růst ceny elektřiny na burze po rozhodnutí Německa odstoupit od jádra, vyplývá z vyjádření společnosti. V nejběžnějším tarifu a při průměrné spotřebě by elektřina od ČEZ měla od ledna zdražit o 3,8 procenta.

Cena silové elektřiny, která tvoří zhruba polovinu celkové ceny, vzroste kvůli vývoji na burze o 8,4 procenta. „Zatímco pro letošní rok jsme nakupovali megawatthodinu v průměru za 48 eur, pro rok 2012 je to už 54,33 eura,“ uvedla Zuzana Řezníčková, výkonná ředitelka ČEZ Prodej pro segment Retail.

Významnou položkou v cenách elektřiny podle ČEZ zůstává také příspěvek na obnovitelné zdroje. Zatímco v roce 2010 činil 166 Kč/MWh, v příštím roce bude již 419 Kč/MWh.

„I přes opatření, která zabránila výstavbě dalších solárních elektráren, stoupne příspěvek oproti letošku v důsledku dokončení několika projektů na počátku roku a kvůli započítání korekčního faktoru z předchozích let. Vysoký příspěvek zůstane po dobu životnosti zdrojů, tedy 20 let, a Češi jeho prostřednictvím odvedou více než 800 miliard korun,“ uvedl obchodní ředitel Alan Svoboda.

Energetický regulační úřad na začátku týdne uvedl, že elektřina v příštím roce zdraží v průměru o 3,4 procenta. Ceny se liší podle regionu. Společnost E.ON, která působí v jižních Čechách a na jižní Moravě, zachová v příštím roce stabilní cenu elektřiny, zdraží v průměru o 0,1 procenta. Firma výhodně nakoupila energii na velkoobchodním trhu a také jí v příštím roce klesnou náklady na distribuci.