ČEZ získal na přestavbu uhelné elektrárny v Mělníku rekordní dotaci z modernizačního fondu

ČEZ

ČEZ Zdroj: Profimedia.cz

Tuzemská energetická společnost ČEZ použije na přechod uhelné elektrárny v Mělníku na nový plynový zdroj dotaci 308 milionů eur (zhruba 7,53 miliardy korun). Peníze firma získala z modernizačního fondu. Současné uhelné bloky elektrárny má nahradit nový paroplynový zdroj s horkovodní akumulací tepla. Informoval o tom Ekonomický deník. Jde o zatím největší dotaci z modernizačního fondu.

Mělnický Energotrans je největším teplárenským zdrojem v Česku, zajišťuje vytápění východní poloviny Prahy, Mělníka a Neratovic. Elektrárna používá hnědé uhlí od roku 1960. V souvislosti s plánovaným odklonem od spalování uhlí ČEZ plánuje přechod na jiné komodity. V případě mělnické elektrárny počítá s paroplynovým zdrojem.

„Projekt je teď ve fázi probíhajícího výběrového řízení, podpis smlouvy s vítězem předpokládáme v příští roce. U horkovodní akumulace se připravuje zadávací dokumentace pro výběrové řízení, které bude zahájeno na začátku příštího roku,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Přestavbu elektrárny má ČEZ podle deníku rozplánovanou do tří etap s plánovaným dokončením v letech 2026, 2029 a 2030. Tři nové energetické zdroje mají mít elektrický výkon dohromady kolem 1000 megawattů, doplní je záložní plynová kotelna o výkonu 140 MW.

Ročně mají spotřebovat 1,35 miliardy metrů krychlových plynu, což odpovídá zvýšení spotřeby plynu v Česku o patnáct až dvacet procent. ČEZ v minulosti avizoval, že přestavované uhelné elektrárny by měly být budovány se zajištěním možného budoucího spalování vodíků. Dalším inovativním prvkem by pak mělo být využití technologie horkovodní akumulace tepla.

Modernizační fond zřídila Evropská komise, má přispět k rychlejšímu odklonu od spalování uhlí a ke snížení emisí skleníkových plynů. Jedná se o finance z EU získané prodejem emisních povolenek. Česko by mělo mít díky vysokým cenám povolenek v modernizačním fondu do roku 2030 k dispozici až 500 miliard korun. Investice jsou příjmem Státního fondu životního prostředí ČR a budou postupně rozdělovány v deseti dotačních programech na podporu nízkouhlíkových technologií, modernizaci energetických systémů a zlepšení energetické účinnosti.

Dotace na přebudování elektrárny v Mělníku je zatím největší. Už dříve ČEZ získal z modernizačního fondu dalších více než šest miliard korun na stavbu zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO) v Mělníku.