ČEZ změní kontroly v jaderných elektrárnách, zásadní roli bude mít ÚJV Řež

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CEZ

Energetická skupina ČEZ do budoucna významně změní strukturu kontrol zařízení v obou tuzemských jaderných elektrárnách. Důležitou roli bude hrát dceřiná společnost ÚJV Řež. Důvodem jsou problémy při nedávné kontrole několika tisíc svarů v Jaderné elektrárně Dukovany, kvůli čemuž vyráběl loni od poloviny září do konce prosince pouze jeden ze čtyř bloků. ČEZ nyní pracuje na rozsáhlých organizačních a smluvních změnách.

O tom, kolik činností si bude ČEZ vykonávat sám a kolik jich ponechá dodavatelům, bude teprve rozhodnuto. Na nedůslednou kontrolou dodavatelů ze strany ČEZ upozorňovala již dříve předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.

„K provádění kontrol je potřeba mít odpovídající zařízení a lidi, kteří s tím mají zkušenosti a potřebnou odbornou kvalifikaci. V českých podmínkách je to také ÚJV Řež, který je navíc dcerou společnosti ČEZ,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Především budeme chtít, aby ÚJV tyto činnosti do budoucna zajišťoval přímo pro ČEZ, nikoliv pro naše dodavatele. To zajistí udržení klíčových znalostí uvnitř Skupiny ČEZ, sdělil mluvčí.

Pouze jeden subdodavatel

Drábová v neděli uvedla, že SÚJB bude po ČEZ chtít, aby si ve smlouvách vymezil, že jeho dodavatelé budou mít vždy pouze jednoho subdodavatele. Kříž dnes řekl, že strukturu chce zjednodušit i samotný ČEZ. „Je v tom souznění. Jde jen o to vyjasnit si, jak to bude v jednotlivých oblastech. Dodavatelů na různé činnosti je totiž několik,“ podotkl.

S tím Drábová úplně nesouhlasí. „Ač je ÚJV majoritně vlastněno ČEZ, tak pořád to ještě není to, co si představujeme. To je, že ČEZ bude mít dostatečné vlastní kapacity na to, aby byl takzvaný inteligentní zákazník. Věděl, co si má objednat a dokázal si zkontrolovat, že dostal to, co si objednal,“ řekla. Problematiku by proto podle ní měl místo dceřiné společnosti více organizovat samotný ČEZ.

V dukovanské elektrárně vyráběl loni od poloviny září do konce prosince proud pouze jeden ze čtyř bloků. Důvodem byla kontrola několika tisíc svarů, při prověrce dokumentace byly totiž nalezeny jejich nekvalitní rentgenové snímky. Původní problematické kontroly svarů prováděla externí firma Tediko, která zodpovědnost za odstávky v prosincovém prohlášení odmítla. Kříž dnes řekl, že vybrané činnosti při kontrole svarů v Dukovanech již převzala ÚJV Řež. Podle Drábové jde o rychlé řešení, aby se práce v Dukovanech prováděly v lepším režimu, než když je provádělo Tediko samo. „Tediko je na elektrárně z pochopitelných důvodů firma non grata (nežádoucí),“ dodala Drábová.

Dukovanský 1. blok začne dodávat elektřinu příští týden
Zprovozňování prvního bloku Dukovan se o pár dnů protáhne kvůli opravám dvou netěsností na částech potrubí. Blok byl odstaven loni 28. srpna. Odstávka původně naplánovaná na dva měsíce nakonec trvala déle kvůli opakovaným kontrolám svarů. Do provozu začali energetici tento blok vracet minulý čtvrtek. Dvě drobné netěsnosti v něm byly zjištěny při tlakové zkoušce technologie. Uvedl to ředitel dukovanské elektrárny Miloš Štěpanovský.
„Je to standardní věc. Ta tlaková zkouška se dělá proto, abychom netěsnosti zjistili,“ uvedl ředitel. Netěsnosti musejí být opraveny u malé příruby a drenážní armatury. Po dokončení oprav bude v bloku znovu provedena tlaková zkouška. Následně ČEZ požádá Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o povolení k přechodu na takzvaný minimální kontrolovaný výkon reaktoru.

ČEZ postupně bloky v elektrárně spouští. V prosinci skončila odstávka bloku číslo tři, v těchto dnech plánuje opětovné spuštění bloku číslo jedna. Opravy netěsností části potrubí ale zprovoznění zdrží. Proud tak blok začne dodávat do sítě asi až příští týden. Stále odstavený je druhý blok. ČEZ i SÚJB odhadují, že škody z neplánovaných dukovanských odstávek budou v jednotkách miliard korun. Firma i úřad také kvůli potížím se snímky podaly trestní oznámení.

Společnost ÚJV Řež byla založena v roce 1955. Jejím původním posláním byly činnosti spojené se základním výzkumem v oboru jaderné fyziky, radiochemie a jaderné energetiky. Aktivity firmy se časem rozšiřovaly. Nyní poskytuje ÚJV široký rozsah expertiz a služeb provozovatelům jaderných elektráren v Česku i zahraničí. ČEZ v ní vlastní zhruba 52,5 procenta akcií.