ČEZ zvýší zásoby jaderného paliva na dva až tři roky, vydá miliardy

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: ctk

Jaderná elektrárna Temelín navyšuje zásoby jaderného paliva, důvodem je energetická bezpečnost země. Momentálně tu mají zásoby pro dvouletý provoz prvního bloku. Během letoška chtějí rozšířit palivovou rezervu i pro druhý blok. Firma ČEZ zvyšuje zásoby paliva i v Dukovanech. Stojí to miliardy korun, řekl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

„Navazujeme na aktualizovanou Státní energetickou koncepci, kde je jedním z požadavků navýšení zásob jaderného paliva. Tím v podstatě posilujeme i energetickou bezpečnost České republiky,“ říká Bohdan Zronek, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

V jednom temelínském reaktoru je 163 palivových souborů. Každý palivový soubor měří přes 4,5 m a váží cca 750 kg. Celkem je v reaktoru cca 86 tun paliva. Palivo zůstává v aktivní zóně obvykle čtyři roky. Ročně se vymění čtvrtina paliva. Jaderná elektrárna Dukovany provozuje čtyři bloky, energetici v každém z nich mění během roku za čerstvé pětinu paliva.

Stávající sklad stačí

Podle Svitáka Temelín každoročně objednává 80 palivových souborů. Nově bude stejný počet držet jako trvalou rezervu. K dispozici tak bude mít palivo na dva roky provozu. „Veškeré palivo bude umístěno ve stávajícím skladu čerstvého paliva v areálu elektrárny. Jeho dosavadní kapacita je dostatečná, prostory není potřeba jakkoli upravovat,“ uvedl Sviták s tím, že dvouletou zásobu chce mít ČEZ i v Dukovanech, což představuje osm překládek. Investice do zásob obou elektráren se bude pohybovat v jednotkách miliard korun.

Pro Temelín chce mít ČEZ na výběr dva dodavatele. V únoru se dohodl s firmou Westinghouse na testování paliva. Pokud americký výrobce získá licence, mělo by být šest palivových souborů zavezeno v roce 2018. „Smlouva s Westinghouse není výběrem dodavatele paliva, ale dohodou o vývoji a následném testování několika palivových souborů. Chceme mít dva dodavatele s příslušnou licencí, což je pro nás zajímavé z bezpečnostního i obchodního hlediska,“ řekl Zronek.

Dvojí výměna paliva

V Temelíně se už také připravují na výměnu paliva. V průběhu dubna dorazilo do jihočeské elektrárny 62 palivových souborů. Polovina z nich bude do reaktoru zavezena na přelomu června a července během odstávky druhého bloku. Zbytek paliva je určený pro první blok, který bude odstaven 5. srpna. Přepravu doprovázejí zvýšená bezpečnostní opatření, utajované byly například termíny přepravy a konkrétní trasa.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Elektrárna Dukovany při plném provozu pokrývá rovněž přibližně pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Vloni ale její roční výroba elektrického proudu v důsledku neplánovaných odstávek klesla o 18 procent na 12,6 TWh. Bloky musely být odstaveny kvůli opakovaným kontrolám svarů.