Choceňský výrobce autodílů Autoneum CZ zvýšil tržby o 14 procent

Autoneum

Autoneum Zdroj: Autoneum

Společnost Autoneum CZ z Chocně na Orlickoústecku loni utržila za vlastní výrobky a služby 3,35 miliardy korun, což představuje 14procentní meziroční nárůst. Firma 80 procent výroby exportuje, jejím největším odběratelem je automobilka BMW. Vyplývá to z výroční zprávy podniku.

Firma patří do skupiny Autoneum, která má podniky po celém světě. Společnost se zaměřuje na výrobu zvukových a tepelně izolačních dílů. V choceňském závodě dělníci vyrábějí protihlukové izolace, kobercové, plastové díly a pěnové izolace.

Zisk loni naopak klesl na polovinu. Firma vykázala téměř 84 milionů korun, zatímco předloni to bylo bezmála 168 milionů korun. Pokles firma vysvětluje zvýšenými náklady na mzdy pracovníků, kterých bylo na pracovním trhu nedostatek, růstem cen materiálů a náběhu nové výroby. Pokles zisku očekává vedení společnosti i letos, letošní tržby odhaduje na 3,5 miliardy korun.

Mezi další klienty firmy patří Volkswagen, Volvo, skupina PSA, Jaguar a Daimler. Autoneum vzniklo v roce 2009 vyčleněním výroby ze společnosti Rieter CZ. Společnost provozuje závody v Chocni, Boru na Tachovsku a nástrojárnu v Hnátnici na Orlickoústecku.