Chorvaté budou elektřinu kupovat jako kredit do mobilu

Elektroměr - ilustrační foto

Elektroměr - ilustrační foto

Chorvatský energetický koncern HEP, který dodává elektřinu většině tamních podniků a domácností, se chystá uvést na trh nové elektroměry, které budou fungovat podobně jako předplacené telefonní karty. Jak informuje záhřebský deník Večernji list, podobná zařízení již HEP více než pět let používá, určeny jsou ale jen pro notorické neplatiče nebo sociální případy.

Představitelé energetické firmy tvrdí, že nové zařízení, které bude jen jednou z možných forem placení za elektřinu, umožní lidem lépe kontrolovat své účty. HEP se navíc na příští čtvrtletí ohlásil zdražování a očekává, že předplacené elektroměry jeho zákazníci rádi využijí.

Proud odebíraný přes předplacené elektroměry má ale i velkou nevýhodu, cena za kilowatthodinu je totiž vyšší než u tarifních modelů. Firma to zdůvodňuje nutností udržovat vedení.

Předplacené elektroměry jsou běžné v některých zemích západní Evropy, setkat se s nimi je možné ve Velké Británii, kde na stejném principu fungují také plynoměry. Předplácení energií ale není neznámé ani v Česku, ve 40. letech třeba krátce fungovaly mincovní plynoměry.

A začátkem tohoto desetiletí zavedla Středočeská energetika předplacené elektroměry, které používala u klientů s problematickou platební morálkou. Experiment se ale moc nerozšířil a v létě 2005 firma oznámila jejich stažení.