Cidem Hranice posiluje v automobilovém průmyslu. Koupil dodavatele pro Rolls-Royce

Výroba v závodech Tomatex Otrokovice

Výroba v závodech Tomatex Otrokovice Zdroj: Tomatex Otrokovice

Otrokovická firma Tomatex dodává výrobky i do luxusních vozů Rolls Royce (ilustrační foto)
Cidem Hranice
Výroba v závodech Tomatex Otrokovice
Výroba v závodech Tomatex Otrokovice
Výroba v závodech Tomatex Otrokovice
8
Fotogalerie

Skupina Cidem Hranice dál pokračuje v investičním tažení. Po třech měsících od poslední akvizice nyní opět posiluje, když převzala společnost Tomatex Otrokovice, která vyrábí interiérové textilní a kožené díly pro automobilový průmysl. „Jsme rádi, že jsme dosáhli s prodávajícími finální dohody na akvizici společnosti Tomatex, která navazuje na naše dosavadní zkušenosti a rozšiřuje portfolio výrobků, které již nyní do automotive segmentu dodáváme,“ komentoval transakci Tomáš Vavřík, předseda představenstva společnosti Cidem Hranice. Management společnosti podle něj dál zůstává ve firmě a „bude mít za úkol dále rozšiřovat podnikatelské aktivity společnosti do alternativních oborů“.

Tomatex své výrobky dodává do automobilů Audi, Land Rover nebo Rolls-Royce. Tržby společnosti dosahují téměř 600 milionů korun ročně. „Máme plnou shodu s novým majitelem na dalším směřování firmy v rámci skupiny Cidem Hranice,“ dodal k transakci generální ředitel Tomatexu Petr Zábojník.

Prodej Tomatexu do rukou Cidemu Hranice byl realizován na konci června. Prodávajícím radila společnost Patria Corporate Finance, která se zaměřuje na fúze a akvizice. Kupní cena nebyla zveřejněna.

Tomatex nicméně dosáhl podle posledních zveřejněných výsledků v roce 2019 čistého zisku ve výši 41,7 milionu korun, když o rok dříve spadl do ztráty 27,3 milionu korun. Tržby v těchto letech přesáhly půl miliardy korun. Hodnota společnosti by se tak měla pohybovat ve stovkách milionů korun.

„Firmy v automobilovém odvětví se prodávají za pěti až šestinásobek EBITDA (zisk před úroky, daněmi a odpisy, pozn. red.). Pokud mají speciální produkt, tak se mohou dostat na vyšší násobky,“ uvádí expert na fúze a akvizice KPMG Adam Páleníček. Vzhledem k velikosti tuzemského automobilového průmyslu se s těmito firmami podle něj obchoduje velmi často.

Firmu Tomatex vlastnila přes společnost Lindap rodina Piknerových. Nyní ji získala skupina Cidem Hranice, která patří mezi významné tuzemské výrobce stavebních materiálů.

Skupina má obrat přes 1,6 miliardy korun a zahrnuje produkci kovových lisovaných dílů, svařovaných a montovaných sestav, velkoobchod železářstvím, obnovitelné zdroje nebo například stavební společnosti. V březnu se pak skupina Cidem Hranice rozrostla o tři společnosti v oblasti dopravního stavitelství: značky Morava, Silverton a Grames.