Čína překvapila, Qoros je nejbezpečnějším autem roku 2013

Pohled na bezpečnostní struktury Qorosu 3

Pohled na bezpečnostní struktury Qorosu 3 Zdroj: Qoros Automotive

Organizace Euro NCAP, která se zabývá posuzováním bezpečnosti aut nově uváděných na evropský trh, zveřejnila seznam nejbezpečnějších vozů testovaných v roce 2013. Tradiční výrobci mají o čem přemýšlet.

Za absolutně nejbezpečnější z celkem 33 aut, které loni poslala proti bariéře, označila Euro NCAP čínský Qoros 3 sedan. Vozy čínských automobilek přitom dosud v evropských či amerických nárazových testech propadaly. Qoros 3 je tak zároveň historicky první auto z Číny, které od respektované instituce dostalo plných pět hvězdiček.

S výjimkou celkového vítěze Euro NCAP absolutní pořadí nezveřejňuje. Euro NCAP během roku 2013 opět aktualizovala metodiku hodnocení. Nově zohledňuje snadnost montáže nejpoužívanějších typů dětských autosedaček a začala také s testováním systémů aktivní bezpečnosti.

Celkové hodnocení každého vozu vychází z výsledků ve čtyřech dílčích kategoriích: ochrana dospělých cestujících, ochrana dětských pasažérů, ochrana chodců, asistenční systémy.

Nejbezpečnější vozy podle Euro NCAP v roce 2013
Minivozy Renault Zoe
Malé rodinné vozy Qoros 3 sedan
Velké rodinné vozy Lexus IS300h
Kompaktní MPV Kia Carens/Ford Tourneo Connect
Kompaktní SUV Jeep Cherokee
Luxusní vozy Maserati Ghibli

Ve výsledném hodnocení se odrazí i detaily jako přítomnost upozornění na nezapnuté pásy nebo nastavitelného omezovače rychlosti. Jádrem jsou ale bariérové zkoušky: čelní náraz do deformovatelné překážky s přesazením 40 %, boční náraz deformovatelné překážky do dveří řidiče a boční náraz do sloupu.

Euro NCAP je konsorcium tvořené úřady několika evropských zemí, některými národními autokluby a také mezinárodním sdružením organizací hájících zájmy spotřebitelů.

Nárazové testy Qorosu 3

Článek vyšel na Autorevue.cz