Čína vyšetřuje šéfa obří státní automobilky. Zřejmě kvůli korupci

Sídlo čínské státní automobilky FAW Group v Čchang-čchun

Sídlo čínské státní automobilky FAW Group v Čchang-čchun Zdroj: ChengH, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Čína vyšetřuje předsedu jedné z největších státem vlastněných automobilek FAW Group. Uvedla to disciplinární komise vládnoucí Komunistické strany Číny. Příčinou je údajné „porušení stranické discipliny“, což je vyjádření, které strana obvykle používá pro korupci.

FAW Group je jedním z největších čínských výrobců aut. V Číně má společné podniky s německým automobilovým koncernem Volkswagen, japonskou Toyotou a s americkou automobilkou General Motors. Společný podnik je formou spolupráce, kterou musejí zahraniční automobilky navázat s čínskými partnery, když tam chtějí vyrábět automobily.

Předsedou skupiny FAW je jednašedesátiletý Sü Ťien-i. Ten je i členem komunistické strany, v níž zastává post odpovídající úrovni ministerského náměstka. Kromě Süa Čína vyšetřuje i vysoce postaveného činitele komunistické strany v provincii Jün-nan. Stranická disciplinární komise další podrobnosti k vyšetřování obou činitelů nesdělila.

Čínský prezident Si Ťin-pching po svém nástupu do čela komunistické strany na konci roku 2012 zahájil rozsáhlé tažení proti korupci a varoval, že v jeho rámci neušetří nikoho, bez ohledu a to, jak vysoko je postavený. Analytici dlouhodobě varují, že problém korupce je v zemi natolik vážný, že by mohl otřást i schopností komunistické strany udržet si moc.