Číňané chtějí v Česku postavit fabriku na pneumatiky

Pneumatika, ilustrační foto

Pneumatika, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Pneumatika, ilustrační foto
Jiří Havlíček
Jiří Havlíček
Konference o budování novodobé Hedvábné stezky v Pekingu
Konference o budování novodobé Hedvábné stezky v Pekingu
7
Fotogalerie

Zástupce čínské společnosti vyrábějící pneumatiky Linglong Tire přijede v brzké době jednat do České republiky, zda v ní postaví novou továrnu. Novinářům to řekl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) a ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera. Podle dřívějších informací by se investice pohybovala v řádu miliard korun a mohla by přinést až 1500 nových pracovních míst.

Zástupci firmy si již byli v březnu prohlédnout průmyslovou zónu v Mošnově na Novojičínsku. O zájmu České republiky na této investici jednala v pátek v Pekingu se zástupci Linglong Tire delegace vedená prezidentem Milošem Zemanem.

Havlíček novinářům potvrdil, že Linglong Tire je velmi vážným uchazečem o tuto investici. Umístěna by mohla být v připravované průmyslové zóně Nad Barborou.

"Domluvili jsme se, že se sejdeme příští týden v Praze, abychom dořešili některé otázky, které jsou s investicí spojené," poznamenal ministr. Na novinářský dotaz, zda by čínská společnost mohla získat od státu investiční pobídky, řekl, že pokud o ně požádá, bude probíhat standardní proces.

Podle Kučery bylo páteční jednání s čínskou firmou poměrně zajímavé a oproti původním plánům trvalo dvakrát déle. "Dohodli jsme se na tom, že bude ještě jedno jednání v České republice, protože majitel přijede do Čech na finální vyhodnocení, a proto navštíví Moravskoslezský kraj," řekl.

Zároveň poznamenal, že zástupci firmy hledají kromě místa na továrnu v Evropě i technologické centrum. "Aby mohli přizpůsobovat projekt na evropský trh. Což je pro nás samozřejmě zajímavé," řekl Kučera.