Čínská poptávka vytlačila cenu mědi na dvouleté maximum

Výrobky z mědi

Výrobky z mědi Zdroj: profimedia.cz

Výrobky z mědi
Výrobky z mědi
Výrobky z mědi
4
Fotogalerie

Strategické průmyslové surovině mědi se na londýnské burze mimořádně daří. Cena tuny kovu se tam vyšplhala na 7034 dolarů, nejvýše od června roku 2018. Pomohl tomu především růstu vývozu do Číny, která se zotavuje z pandemie koronaviru a rostoucí zájem o dosažení uhlíkové neutrality. Cena kovu letos vzrostla už o čtrnáct procent. 

Na rozdíl od Evropy, která se zmítá pod náporem druhé epidemické vlny, se Čína postupně vrací k normálnímu životu. Naplno se tak rozjíždí průmyslová výroba včetně té automobilové. Kromě rostoucí poptávky po mědi by to podle analytiků mohlo posílit také dovoz železné rudy a dalších surovin. 

Měď také sehrává zásadní roli v čínské snaze o dosažení uhlíkové neutrality. K této metě by země podle hlavy státu Si Ťin-pchinga měla dospět do roku 2060. Měď je také důležitým prvkem při rozvoji obnovitelných zdrojů energie či výrobě elektrobaterií. Kov se v příštích dvou až pěti letech stane velice silnou komoditou, která bude v hledáčku investorů, míní analytik společnosti Citigroup Max Layton.

„Spotřeba mědi by podle odhadů měla v příštích pěti letech vzrůst až o 2,3 miliardy tun. Bude se tak dít především díky rostoucímu trendu výroby elektromobilů, které obsahují až třikrát více mědi než klasické vozy,“ doplnil Layton. Analytička banky Macquarie Bank Vivienne Lloydová uvedla, že Čína do konce letošního roku zvýší zásoby mědi až na 800 tisíc tun. 

„O mědi se dál hovoří jako o Dr. Copper. Poukazuje to na skutečnost, že se tento kov používá v široké řadě odvětví a zemí, a tudíž jeho ceny mohou sloužit jako indikátor vývoje globální ekonomiky, ve které bude hrát stále významnější roli,“ doplnil analytik Patria Finance Jiří Soustružník.