Čínský průmysl nabírá na rychlosti - roste nejrychleji za rok a půl

Čína, lodě, export

Čína, lodě, export Zdroj: profimedia.cz

Tempo růstu čínského zpracovatelského sektoru v prosinci vystoupilo na nejvyšší úroveň za více než rok a půl a vývoj nových zakázek naznačil v novém roce další zlepšování. Ukázaly to dnešní konečné výsledky průzkumu společnosti HSBC mezi nákupními manažery čínských průmyslových podniků.

Index aktivity zpracovatelského sektoru vzrostl na 51,5 bodu, nejvýše od května 2011. To bylo výrazně nad předběžnou úrovní 50,9 bodu a listopadovou hodnotou 50,5 bodu. Pokud se index nachází nad hranicí 50 bodů, ukazuje to na růst aktivity. Index HSBC se nad tuto hranici dostal v listopadu poprvé za více než rok.

Index nových zakázek, který naznačuje budoucí vývoj v sektoru, vzrostl na 52,9 bodu, maximum od ledna 2011. Index produkce dosáhl maxima od loňského května.

Své údaje z průzkumu mezi čínskými nákupními manažery za prosinec v úterý zveřejní čínský statistický úřad. Ekonomové podle agentury Reuters čekají růst na 51 bodů z listopadových 50,6 bodu. což by bylo maximum za osm měsíců.

Dnešní údaje jsou novou známkou oživování růstu druhé největší ekonomiky světa z letošního útlumu. V letošním třetím čtvrtletí čínský hrubý domácí produkt stoupl o 7,4 procenta, nejpomalejším tempem od roku 2009. Za celý rok se odhaduje růst na 7,7 procenta, což je výrazně pod desetiprocentním tempem, které čínská ekonomika vykazovala po většinu posledních 30 let.