Čistý zisk ČEZ propadl o 40 procent, kvůli levné elektřině a teplé zimě

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Energetické skupině ČEZ se v první polovině letošního roku nedařilo. Čistý zisk meziročně klesl o 40 procent na 17,2 miliardy korun. Firma to zdůvodňuje snížením velkoobchodních cen elektřiny a mimořádně teplou zimou. Tržby skupiny se snížily o desetinu na 101,7 miliardy korun.

Provozní výsledek před odpisy EBITDA klesl v prvním pololetí o 19 procent na 39,9 miliardy korun. Za celý rok ho ČEZ navzdory slabšímu startu nadále očekává na úrovni 70,5 miliardy korun. Celoroční čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy firma předpokládá ve výši 29 miliard korun. Podle dřívější metodiky čekala čistý zisk 27,5 miliardy korun bez zahrnutí opravných položek k dlouhodobému majetku.

„Pracujeme na komplexním snižování nákladů. Již letos šetříme stálé provozní náklady a eliminujeme tím negativní vliv externích faktorů na celoroční výhled EBITDA,“ řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Skupina snížila své zadlužení meziročně o 13,6 miliardy korun.

Pokles čistého zisku a tržeb v polovině roku zpomalil. V prvním čtvrtletí se výdělek skupiny ČEZ snížil o 44 procent a tržby meziročně klesly o 11 procent. Výroba elektřiny firmě za první pololetí meziročně klesla o sedm procent, nejvýrazněji ve vodních elektrárnách. Prodej koncovým zákazníkům se snížil o šest procent.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Akcie ČEZ v posledních pěti letechAkcie ČEZ v posledních pěti letechAkcie ČEZ v posledních pěti letech | bruner@mf.cz