Čistý zisk státního Mera loni vzrostl více než o polovinu

Ropné zásobníky společnosti MERO.

Ropné zásobníky společnosti MERO. Zdroj: Rasch Jan/Euro

Státem ovládaný provozovatel ropovodů Mero loni meziročně zvýšil čistý zisk o více než 55 procent na 465 milionů korun. Tržby společnosti vzrostly o 14,4 procenta na 2,05 miliardy korun. Vyplývá to z účetní závěrky za rok 2014. Mero zvýšilo i objem přepravené ropy, a to o 12,4 procenta na 7,48 milionu tun.

Hlavním důvodem růstu byl zvýšený počet požadavků na přepravu ropy ze strany České rafinérské. „Zejména díky výraznému celosvětovému poklesu cen ropy v průběhu roku 2014 navýšil náš hlavní zákazník (Česká rafinérská) požadavky na přepravu ropy,“ uvádí společnost v materiálu.

Česká rafinérská, která zpracovává ropu v rafinériích v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, zůstala podle Mera jediným pravidelným odběratelem ropy po roce 2012, kdy bylo ukončeno zpracování ropy v pardubické společnosti Paramo.

Jediným vlastníkem České rafinérské se na konci letošního dubna stal petrochemický holding Unipetrol, který dokončil koupi zbylého podílu v rafinérii od italské společnosti Eni.

Vývoj objemu přepravy ropy v ČR v posledních letech (v mil. tun)
2010 7,88
2011 7,06
2012 7,17
2013 6,65
2014 7,48

Světové ceny ropy klesly v druhé polovině loňského roku až k hranici 50 dolarů za barel. Meziroční propad byl více než padesátiprocentní.

Mero vlastní a spravuje ropovody Družba a IKL a jeho jediným vlastníkem je prostřednictvím ministerstva financí (MF) český stát. Právě MF letos v lednu téměř kompletně vyměnilo vedení společnosti. Odvolalo z představenstva firmy dlouholetého generálního ředitele Jaroslava Pantůčka, dále Libora Lukáška a Vlastimila Bouru.

Do představenstva byli zvoleni dosavadní členové dozorčí rady Otakar Krejsa a Stanislav Bruna. Bruna se následně stal novým šéfem společnosti. Z původního představenstva zůstal ve vedení firmy pouze provozně-technický ředitel Vít Tůma. Podle MF je hlavním úkolem nových členů představenstva zefektivnění hospodaření a příprava nové strategie společnosti.

Akciová společnost Mero ČR vznikla k 1. lednu 1994 sloučením společností Petrotrans a Mero IKL. Kromě správy obou ropovodů Mero ropu skladuje a provozuje centrální tankoviště ropy poblíž Nelahozevsi u Kralup nad Vltavou.

Výsledky MeraVýsledky Mera | Mero