Citroën představil nový model C1 z Kolína, bude i ve verzi kabrio

Nový model Citroën C1 z kolínského závodu TPCA

Nový model Citroën C1 z kolínského závodu TPCA Zdroj: ctk/TPCA

Automobilka Citroën představila nový model minivozu C1, jenž se bude vyrábět v kolínském závodě TPCA ve dvou variantách, jako hatchback nebo se stahovací střechou. Nový Citroën C1 nahradí předchozí devět let starou generaci auta. Na český trh firma model uvede po letních prázdninách.

TPCA připravuje také obměnu vozů značek Toyota a Peugeot. Všechny tři nové minivozy se v Kolíně podle informací ČTK začnou vyrábět v květnu, představeny budou na autosalonu ve švýcarské Ženevě v březnu.

„Nový Citroën C1 je opět malý městský vůz, který bude ve tří a pětidveřové verzi a také v novém tvaru se stahovací střechou pod označením Airscape,“ uvedla společnost ve zprávě.

Auto bude vybaveno třeba parkovací kamerou, asistentem pro rozjezd do svahu nebo dotykovým sedmipalcovým displejem. U verze Airscape se stahovací střechou bude možné zvolit jinou barvu plátna střechy než je odstín vozu.

Nový model Citroën C1 z kolínského závodu TPCANový model Citroën C1 z kolínského závodu TPCA | ctk/TPCANový model Citroën C1 začně sjíždět s kolínských výrobních pásů v květnu (foto:ČTK/TPCA).

Malé městské vozy značek Toyota, Peugeot a Citroën se v TPCA vyrábějí od roku 2005. V minulých dnech představila svůj nový model z Kolína také automobilka Peugeot. Peugeot 108, který nahradí Peugeot 107, bude k dostání také v provedení hatchback nebo s otevřenou střechou.

Největším konkurentem trojčat z Kolína je model Citigo ze Škody Auto, který se vyrábí v Bratislavě spolu s modely VW Up a Seat Mii. Citigo patří první příčka na trhu s 209 prodanými vozy za leden. TPCA dohromady prodala 32 vozů. Ve třídě mini vozů se letos v lednu prodalo celkem 361 aut, což je o jeden automobil méně než loni.

TPCA vykázala za rok 2013 neauditovaný zisk po zdanění přibližně 170 milionů korun. Je to asi o 13 procent méně než v roce 2012. Firma loni vyrobila zhruba 185 tisíc vozů, což je meziročně o 14 procent méně.