ČKD uvedla do provozu nový ekologický energetický zdroj v Lovochemii

Lovochemie

Lovochemie Zdroj: Lovochemie

ČKD Praha DIZ předala společnosti Lovochemie do zkušebního provozu moderní energetický zdroj v hodnotě více než jedné miliardy korun. Výstavba nového fluidního kotle je nejvýznamnější ekologickou stavbou v Lovochemii a představuje efektivní náhradu dvou původních práškových kotlů z šedesátých let minulého století jedním kotlem s nejmodernější technologií spalování uhlí a emisními parametry splňujícími nejpřísnější limity platné legislativy.

Projekt tohoto investičního celku zahrnoval projekční práce, dodávky technologií, montáže a uvedení do provozu nového fluidního kotle s příslušenstvím, jako je systém kontroly a řízení, čištění a monitoring emisí, transport a skladování pracovních médií, kompresorová stanice, chemická úpravna vody, náhradní záskokové zdroje a revitalizace výrobního energetického bloku a administrativní budovy.

„Hlavní přidanou hodnotou této dodávky je vysoce účinný zdroj splňující beze zbytku emisní limity EU platné od 1.1.2016. Výrazně klesnou emise všech sledovaných látek, nejvýraznější změna je u emisí oxidu síry, které klesnou oproti dosud provozovaným kotlům více než pětkrát na hodnotu 400 mg/m3. A to při zvýšení celkové účinnosti výroby energie o více než čtyři procenta, „uvedl Tomáš Krenc, ředitel pro Realizaci projektů, ČKD Praha DIZ.