Colt CZ kupuje muničku Sellier & Bellot, potvrdil pozici dvojky za Czechoslovak Group

Výroba zraní v Colt CZ Group

Výroba zraní v Colt CZ Group Zdroj: Colt CZ Group SE

Dvě přední české zbrojařské firmy, které se už v minulé dekádě probojovaly mezi hlavní světové hráče, spojí svá výrobní portfolia a posílí tak pozici na trhu. Producent pistolí, útočných pušek pro vojáky a dalších ručních palných zbraní Colt CZ Group kupuje stoprocentní podíl v muniční továrně Sellier & Bellot dosud vlastněné mezinárodní skupinou CBC. Akvizice, kterou musí ještě odklepnout český antimonopolní úřad a další orgány, potvrdí pozici Colt CZ, bývalé České zbrojovky Uherský Brod, jako druhého nejvýznamnějšího tuzemského zbrojního uskupení za Czechoslovak Group.  

Po SwissAA Holding je ovládnutí vlašimského podniku už druhou letošní akvizicí Colt CZ v oblasti munice. Je rozšířením produktového portfolia a hlavně naplňováním strategie takzvaného křížového prodeje. K ručním palným zbraním jako hlavnímu produktu bude nyní nabízena i munice spolu s řadou dalších výrobků. Například vojákům dodává Colt CZ kromě pistolí a pušek i neprůstřelné vesty a další součástky výstroje.

„Akvizice Sellier & Bellot zapadá do naší dlouhodobé strategie expandovat nejen v našem klíčovém segmentu ručních palných zbraní, ale i v souvisejících odvětvích, kdy je střelivo přirozeným doplňkem našich produktů,“ uvedl šéf Colt CZ Group Jan Drahota. 

Generální ředitel vlašimského výrobce malorážové munice Radek Musil očekává další růst, firma je nyní podle něj hlavním dodavatelem střeliva obraným složkám zemí Evropské unie. „Mám radost, že se Sellier & Bellot po mnoha úspěšných letech ve skupině CBC stane součástí Colt CZ Group, která má české kořeny a zároveň mezinárodní působnost. Jsme přesvědčeni, že spojení s Colt CZ Group přinese Sellier & Bellot skvělou budoucnost,“ řekl Musil.  

Akcie vlašimské společnosti získá Colt CZ zaplacením 350 milionů dolarů CBC, v přepočtu přes 7,8 miliardy korun, a novou emisí kmenových akcií Colt CZ, která povede k nabytí podílu CBC na základním kapitálu Colt CZ v přibližné výši 27 až 28 procent po skončení transakce. 

Konečný podíl CBC v Colt CZ bude určený v závislosti na letošních auditovaných hospodářských výsledcích obou společností. Financování akvizice je naplánované kombinací hotovosti a dluhového financování. Transakce podléhá schválení regulačních orgánů v různých zemích, očekávaná jsou v první polovině příštího roku.

Ze skutečnosti, že se stane druhým nejvýznamnějším akcionářem Colt CZ, hodlá těžit i CBC. „Úspěšný vstup jedné z vlajkových lodí CBC Global Ammunition Group do skupiny Colt CZ výměnou za významný akciový podíl představuje začátek důležité strategické spolupráce. Jsme přesvědčeni o dlouhodobé vizi vedení Colt CZ a věříme, že transakce povede k tvorbě významné hodnoty mezi segmenty munice a střelných zbraní,“ komentoval dohodu finanční ředitel CBC Global Ammunition LLC Fabio Mazzaro. Dodal, že dceřiná firma Magtech Ammunition bude i nadále sloužit jako specializovaný prodejní subjekt pro výrobky Sellier & Bellot ve Spojených státech.

VIDEO: Mezinárodní obchod se zbraněmi

Video placeholde
Obchod se zbraněmi • Videohub

Analytik XTB Tomáš Cverna hodnotí akvizici Sellier & Bellot hodnotí jako strategickou s vysokým potenciálem pozitivního dopadu do hospodaření firmy. Důvodem je to, že vlašimský podnik je růstový a hlavně ziskový. „I díky nákupu Sellier & Bellot dojde k větší koncentraci na tuzemském zbrojařském trhu, přičemž největší podíl bude připadat společnostem Colt CZ a Czechoslovak Group,“ dodal Cverna.

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek akvizici považuje za velmi pozitivní zprávu. „Vypovídá to o rostoucí síle a významu českého obranného průmyslu. Jsem přesvědčen, že se toto propojení promítne i do nárůstu exportu,“ uvedl.