Covid opět sráží cenu ropy. Za týden klesla o sedm procent

Ropný vrt

Ropný vrt Zdroj: Profimedia.cz

Ropný vrt
2
Fotogalerie

Ceny ropy v pátek již sedmou seanci za sebou klesají a ocitly se blízko nejnižší hodnoty za tři měsíce. Mohou za to nová karanténní omezení v zemích, které se potýkají s růstem počtu nově nakažených nemocí covid-19 kvůli mutaci delta, což ohrožuje výhled dalšího vývoje poptávky po pohonných hmotách.

Kolem 18:20 cena severomořské ropy Brent klesala o 1,5 procenta a obchodovala se za 65,43 dolaru za barel. Za celý týden se cena snížila o téměř sedm procent. Americká lehká ropa WTI ztrácela 1,3 procenta na 62,85 USD za barel.

"Nejnovější omezení ve velkých ekonomikách světa pravděpodobně poškodily ekonomickou aktivitu a prognózy růstu pro nadcházející měsíce," uvedla analytička firmy DailyFX Margaret Yangová. Upozornila, že Japonsko prodloužilo mimořádná omezení a počet potvrzených případů roste v zemích jako Jižní Korea, Malajsie, Filipíny, Vietnam a Thajsko, jejichž průmysl potřebuje ropu.

Omezení v Číně pak mají negativní dopad na lodní dopravu a globální dodavatelské řetězce. Mutace delta se nově objevila také v Austrálii a na Novém Zélandu, které v reakci na to přišly s novými uzavírkami.

Poptávku po ropě rovněž sníží blížící se konec letních prázdnin v Evropě a USA, upozornila agentura Reuters.

"Letecká doprava zůstává v tuto chvíli nejslabší částí globální poptávky po ropě a riziko dalších omezení domácího i mezinárodního cestování kvůli mutaci delta bude pro ropu důležitým faktorem po zbytek druhého pololetí, zvlášť protože skončí hlavní motoristická sezona v USA," dodal partner společnosti SPI Asset Management Stephen Innes.