Čtvrtým zájemcem o elektrárnu Dětmarovice je firma Gascontrol

Dětmarovice

Dětmarovice Zdroj: Wikimedia

Čtvrtým zájemcem o uhelnou elektrárnu Dětmarovice, kterou nabídl k prodeji ČEZ, je havířovská společnost Gascontrol. Minulý týden server E15.cz napsal, že se o elektrárnu ucházejí firmy NWR, Energetický a průmyslový holding a Česká energie. Zástupci ČEZ pouze zveřejnili, že zájemci o elektrárnu jsou čtyři, jejich jména ani podrobnosti o nabídkách ale neprozradili. Podnik kvůli prodeji Dětmarovic svolal na 18. prosince valnou hromadu.

Zájem Gascontrolu o elektrárnu potvrdil serveru Týden.cz výkonný ředitel společnosti Radim Vaško. Bližší informace k nabídce své firmy, která vyrábí a dodává technologie v oblasti energetiky, strojírenství a stavebnictví, však neupřesnil.

Dětmarovice leží v blízkosti polských hranic a s výkonem 800 megawattů jsou nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku. ČEZ obdržel nabídky na koupi počátkem října, v současnosti je posuzuje.

Energetický gigant prodává své uhelné zdroje, aby získal finanční prostředky, ale především, aby přesvědčil Evropskou komisi, že neomezuje konkurenci.

ČEZ nabízí k prodeji pět elektráren: Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovice. Podle dohody o urovnání s Evropskou komisí musí česká společnost prodat jednu z pěti elektráren o výkonu nejméně 800 megawattů. ČEZ ale nevylučuje, že elektráren prodá více, pokud budou nabídky zajímavé.

Na valné hromadě chce podnik rozhodnout o vyčlenění Dětmarovic do samostatné dceřiné společnosti. Tím by elektrárnu připravil pro eventuální transakci. Je to však pouze procesní záležitost a podle zástupců ČEZ nepředjímá skutečný prodej, o němž se rozhoduje odděleně. Už dříve se podobným způsobem vyčlenily do samostatných dcer Chvaletice a Počerady.