Czechoslovak Group vytvořil leteckou divizi CSG Aerospace

Michal Strnad

Michal Strnad Zdroj: Michael Tomeš

Průmyslový holding Czechoslovak Group, jehož vlastníkem je podnikatel Michal Strnad, vytvořil divizi CSG Aerospace. Sdružuje firmy, které se specializují například na akvizice a prodej letounů nebo vývoj a výrobu radarů. Jde například o CS Soft nebo Europian Air Services. Informoval o tom mluvčí holdingu Andrej Čírtek. Firmy, které jsou do nové divize začleněny, podle něj loni vytvořily obrat téměř 2,9 miliardy korun.

"Společnosti se vzájemně technologicky doplňují, nekonkurují si. Věříme, že zakázky pro jednu společnost můžou současně přinést příležitost i pro ostatní členy divize. Dalším z cílů je spolupracovat i s ostatními subjekty v leteckém průmyslu v České republice," uvedl ředitel a spolumajitel divize Jiří Sauer.

Firmy začleněné do divize poskytují výrobky a služby jednak pro majitele letadel, ale i provozovatele letišť v civilní sféře a pro vojenská letectva i protivzdušnou obranu v armádní oblasti. Oborově jde především o akvizice a prodej letounů a vrtulníků, modernizaci letecké techniky, vývoj a výrobu radarů a systémů řízení letového provozu. Dále jde o výcvik pilotů a posádek, osobní leteckou dopravu a letecké práce.

Do divize spadá například firma CS Soft, která vyvíjí a dodává systémy řízení letového provozu pro civilní i vojenské využití. Europian Air Services se zabývá prodejem letecké techniky a náhradních dílů, její modernizací a údržbou nebo různými druhy leteckého výcviku. Eldis Pardubice se specializuje na letištní přehledové radary. V divizi jsou dále společnosti Česká letecká servisní, New Space Technologies, Slovak Training Academy, Retia a Excalibur International.

Ve firmách, které jsou do divize začleněny, pracovalo na konci loňského roku téměř 600 lidí. Loňský obrat 2,9 miliardy korun plánuje letos vedení navýšit na pět miliard.

Czechoslovak Group je holding zastřešující průmyslové podniky zejména v Česku a na Slovensku. Jeho portfolio zahrnuje výrobu a prodej vojenských a speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů, munice, strojírenských produktů pro automobilový, železniční a letecký průmysl či brzdových systémů pro kolejová vozidla, stejně jako silniční dopravní a logistické služby.

Provozní zisk holdingu, který řídí podnikatel Michal Strnad, loni meziročně vzrostl o 52 procent na 2,78 miliardy korun. Tržby se zvýšily o 56,4 procenta na 24,1 miliardy korun. Podniky holdingu loni zaměstnávaly téměř 6800 lidí. Letos počet zaměstnanců překročil 8000.