Daimler prý jedná o zvýšení podílu v ruském Kamazu

Daimler

Daimler Zdroj: reuters

Německá automobilka Daimler jedná o zvýšení svého podílu v ruském výrobci nákladních vozů Kamaz. Řekl to agentuře Interfax výkonný viceprezident Daimleru Hubertus Troska. Daimler má v současnosti v Kamazu podíl 11 procent.

Troska však odmítl poskytnout časový rámec jednání a rovněž neupřesnil, kdo má být prodejcem podílu. „Jednají dvě strany: prodejce a kupec. Máme zájem o zvýšení našeho podílu v Kamazu,“ uvedl Troska.

Mluvčí Daimleru však řekl, že firma „nemá v současnosti nabídku“ na zvýšení podílu. Zdroj blízký akcionářům Kamazu v lednu uvedl, že ruská společnost Troika Dialog by mohla nabídnout Daimleru k odkupu podíl deset procent. Troika má nyní v Kamazu podíl 27 procent a Evropská banka pro obnovu a rozvoj čtyři procenta. Téměř polovinu kontroluje ruský státní konglomerát Russian Technologies.

Kamaz je největším výrobcem nákladních automobilů v Rusku. Loni firmě klesla čistá ztráta o zhruba dvě třetiny na 763 milionů rublů (463,8 milionu korun). Tržby stouply o 21 procent na 74 miliard rublů.