Dalkia ztratila zájem o elektrárnu Dětmarovice

Elektrárna Dětmarovice

Elektrárna Dětmarovice Zdroj: Profimedia.cz

Teplárenská společnost Dalkia oproti očekáváním nepodala nabídku na koupi moravskoslezské elektrárny Dětmarovice. Serveru E15.cz to potvrdil předseda představenstva Dalkie Zdeněk Duba.

Jiisté tedy je, že v soutěži o Dětmarovice jsou tři známí uchazeči - společnost NWR Zdeňka Bakaly, Energetický a průmyslový holding (EPH) v čele s Danielem Křetínským a Česká energie podnikatele Ladislava Drába. Podle dřívějšího vyjádření české energetické jedničky ČEZ, která elektrárnu prodává, jsou ve hře celkově čtyři zájemci.

Dalkia, která je hlavním dodavatelem tepla v Moravskoslezském kraji, nakonec nevyhodnotila koupi Dětmarovic jako ekonomicky přínosnou pro aktivity samotné teplárenské společnosti. Od roku 2016 totiž začnou platit přísnější evropská pravidla ohledně odsíření a denitrifikace elektráren, což si vyžádá značné investice. Koupě Dětmarovic by dávala smysl, pokud by se do té doby podařilo postavit širší síť teplovodů z elektrárny do moravskoslezských měst, což se ale podle Zdeňka Duby ukazuje jako nereálné.

Černouhelné Dětmarovice jsou jednou z elektráren, které ČEZ nabízí k prodeji, aby vyhověl námitkám Evropské komise vůči příliš dominantnímu postavení na českém trhu. Původně firma počítala spíše s prodejem severočeské elektrárny Počerady, o kterou má zájem těžařská společnost Czech Coal Pavla Tykače.

Přenechání Počerad, jež jsou považovány za „rodinné stříbro“ ČEZ, nota bene Tykačovi, který je soupeřem v bitvě o ceny uhlí, ale podle všeho má hodně odpůrců. Varianta prodeje Dětmarovic se proto jeví jako stále pravděpodobnější. Podle dostupných informací by se cena za Dětmarovice mohla pohybovat v řádu jednotek miliard korun.

Zájem EPH a NWR o Dětmarovice není překvapením, jméno podnikatele Drába se ale v žádných předchozích spekulacích o potenciálních uchazečích neobjevovalo. Účast společnosti Česká energie v soutěži o moravskoslezskou elektrárnu nicméně potvrdil Drábův partner, obchodní ředitel Eduard Pálka.

Podnikatel Dráb podniká v energetice a plynárenství, firmy z jeho skupiny mimo jiné staví podzemní zásobník plynu v Rožné. Dalším projektem je nový česko-rakouský plynovod.

V případě elektrárny Dětmarovice může hrát roli její poloha poblíž polských hranic. Holding EPH podnikatelů Křetínského, Petra Kellnera a Patrika Tkáče, stejně jako skupina NWR, jejímž spolumajitelem je Zdeněk Bakala, hodlají v Polsku těžit černé uhlí. Propojení černouhelných elektráren s doly nicméně není tak důležité jako v případě hnědého uhlí. Koupě Dětmarovic mateřskou skupinou NWR by tak neměla zvláštní význam pro OKD. Ředitel této těžařské společnosti Klaus-Dieter Beck naopak upozornil, že se firma v minulosti energetických aktiv zbavovala.

Potvrzení uchazeči:

Energetický a průmyslový holding (EPH) – skupina v čele s Danielem Křetínským, která má ambici konkurovat tuzemské energetické jedničce ČEZ. Usiluje také o koupi českých a slovenských plynovodů.

NWR – společnost, spojená se jménem Zdeňka Bakaly, je mateřskou firmou černouhelné těžařské společnosti OKD, aktivní je také v Polsku. Její akcie se obchodují na burze v Londýně, Varšavě i Praze.

Česká energie – firma z uskupení podnikatele Ladislava Drába, zatím známého spíše díky projektům v oblasti plynárenství. Do obchodu s energiemi se Dráb pustil po návratu z kanadské emigrace.