Další bulharská pokuta pro Energo-Pro: Firma prý omezovala elektrárny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CEPS

Bulharský antimonopolní úřad vyměřil české energetické společnosti Energo-Pro pokutu 1,04 milionu leva (14,5 milionu korun) za zneužívání její dominantní pozice v distribuci elektřiny na severovýchodě země. Podobnou pokutu firma dostala už v květnu. Energo-Pro agentuře Reuters sdělila, že na krok úřadu chystá odpověď.

Podle úřadu Energo-Pro poškodila rakouskou Verbund Renewable Power tím, že odmítla vpustit do své sítě plný výkon její větrné farmy o instalované kapacitě 16 megawattů. Tím údajně porušila pravidla, protože neuvalila omezení přístupu do své sítě na všechny výrobce elektřiny rovnoměrně.

V květnu úřad Energo-Pro potrestal pokutou 1,69 milionu leva za to, že loni přerušila dodávky elektřiny vodárenskému podniku na severovýchodě Bulharska. Energo-Pro ale upozornila, že podnik několik let neplatil účty za elektřinu, což zhoršovalo její finanční situaci a komplikovalo hrazení jejích vlastních závazků vůči producentům elektřiny. Rozhodnutí úřadu česká firma tehdy označila za další krok, který zhoršuje podnikatelské klima v Bulharsku a brzdí místní i zahraniční investice.

Energo-Pro je jedním ze tří zahraničních distributorů, kteří se v Bulharsku rozvodem elektřiny zabývají. Zatímco dominantní česká elektrárenská společnost ČEZ působí na západě země a rakouská EVN na jihu, Energo-Pro dodává elektřinu klientům na východě Bulharska a sídlo má ve Varně.

S problémy se letos v Bulharsku potýká rovněž ČEZ, která dostala menší pokutu v únoru za údajné nesrovnalosti při zadávání zakázek. Potíže ČEZ a Energo-Pro v Bulharsku začaly počátkem roku po masových protestech Bulharů proti vysokým účtům za elektřinu. Demonstranti se dožadovali znárodnění distribučních společností v zemi. Protesty nakonec vyústily v pád pravicové vlády Bojka Borisova.

Bulharské úřady v únoru na Borisovův podnět spustily proces, který by mohl vést k odebrání licence ČEZ. Tento měsíc regulační úřad rozhodl, že řízení o odebrání licence ČEZ zastavuje.