Další oběť brexitu: Nissan zrušil plánovanou výrobu vozů v Británii. Zůstane v Japonsku

Nissan Qashqai

Nissan Qashqai Zdroj: Autorevue.cz

Japonská automobilka Nissan Motor zrušila plány na výrobu nové verze malého sportovně-užitkového vozu (SUV) X-Trail v Británii. Firma tak potvrdila sobotní informace televize Sky News. Nový vůz se místo v Británii bude vyrábět v Japonsku. Podle agentury AP je změna plánů Nissanu tvrdou ranou pro zastánce odchodu Británie z Evropské unie, kteří o výrobu vozu X-Trail v Británii usilovali.

Nissan uvedl, že rozhodnutí vyrábět novou verzi modelu X-Trail v Japonsku je součástí optimalizace jeho investic v Evropě. "Ačkoli jsme toto rozhodnutí učinili z podnikatelských důvodů, pokračující nejistota kolem budoucích vztahů Británie s EU nepomáhá firmám jako je ta naše při plánování budoucnosti," upozornila automobilka.

Nissan v říjnu 2016 oznámil, že se rozhodl investovat do výroby nové verze modelu X-Trail v továrně v britském Sunderlandu. Učinil tak poté, co od britské vlády obdržel blíže nespecifikované záruky ohledně budoucí konkurenceschopnosti továrny. Zdroj agentury Reuters tehdy uvedl, že vláda se Nissanu písemně zavázala poskytnout mimořádnou podporu, pokud odchod Británie z Evropské unie sníží konkurenceschopnost továrny.

Nissan v Sunderlandu zaměstnává kolem 7000 lidí. Firma dnes upozornila, že plány na investice do výroby nových verzí vozů Juke a Qashqai, které ohlásila rovněž v roce 2016, zůstávají beze změny.

Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v referendu, které se konalo v červnu 2016. Británie má EU opustit letos 29. března, britský parlament však zatím neschválil dohodu o podmínkách brexitu.

Údaje britského Svazu výrobců a prodejců automobilů (SMMT) tento týden ukázaly, že investice do automobilového průmyslu v Británii se v loňském roce kvůli obavám ohledně brexitu propadly téměř o polovinu na 589 milionů liber (zhruba 17 miliard Kč)

Výroba automobilů v Británii se vloni podle SMMT snížila o devět procent na pětileté minimum 1,52 milionu vozů. Zaznamenala tak nejprudší pokles od hospodářské recese z let 2008 a 2009.