Další pokuta za skandál s emisemi. Bosch musí zaplatit přes dvě miliardy

Bosch

Bosch Zdroj: Siebert Martin/Euro

Volkswagen
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Německý dodavatel automobilových součástek Bosch zaplatí pokutu 90 milionů eur (2,3 miliardy korun) kvůli své úloze ve skandálu s falšováním emisí u naftových vozů Volkswagenu. Oznámilo to německé státní zastupitelství ve Stuttgartu. Bosch rozhodutí přijal, nebude se odvolávat.

Skandál s falšováním emisí naftových vozů Volkswagenu vypukl v roce 2015. Ukázalo se, že vozy s naftovým motorem byly vybavené softwarem umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Podle prokurátora bylo falšování možné díky systému pro kontrolu řízení od Bosche. Firma, která je největším dodavatelem automobilových součástek na světě, dodala výrobcům aut kolem 17 milionů technických zařízení vybavených softwarem pro kontrolu řízení, který pomohl zjistit, zda je auto v reálném provozu či je testováno.

Bosch se již dříve dohodl v USA na zaplacení pokuty 327,5 milionu dolarů (7,6 miliardy korun) za dodávky softwaru, který umožnil podvody u vozů Volkswagen, Audi a Porsche. Samotnou automobilku Volkswagen již stál skandál miliardy eur, napsaly agentury AP a Reuters.