Do budoucnosti české energetiky chtějí mluvit všechny sousední země

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Všechny čtyři sousední země se chtějí zapojit do projednávání aktualizované verze státní energetické koncepce. Vedle Slovenska a Rakouska se po termínech přihlásily Polsko a Německo. Uvedl to náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc. Koncepci dosud zásadním způsobem nikdo nezpochybnil, mezinárodní projednávání by tak mohlo skončit do konce března.

Aktualizovaná verze koncepce například počítá s dalším využíváním jaderné energetiky, do provozu by podle ní měly být uvedeny nové bloky atomových elektráren. Podíl obnovitelných a druhotných zdrojů by měl vzrůst, využití uhlí se přesune především do teplárenství.

S Rakouskem bude jednat ministerstvo podle Šolce o koncepci 6. března. „Jejich otázky už máme tři týdny na stole. Myslím si, že jsme schopni je uspokojivým způsobem obhájit a zodpovědět,“ uvedl Šolc. Rakousko nesouhlasí s plánem prodloužit životnost jaderné elektrárny Dukovany na 60 let. V připomínkách tvrdí, že Dukovany vykazují slabá místa, která nelze vyřešit modernizací.

Slovákům vyjádření stačí

Německo podle Šolce počítá s projednáním do konce března. Otázky pošle nejpozději do konce února. Se Slovenskem se projednávání koncepce vyřešilo korespondenčním způsobem, o další údaje Slováci nepožádali, dodal náměstek.

S Polskem zástupci ministerstva průmyslu jednali minulý týden. Poláci se zajímali například o případné další jaderné lokality a umísťování větrných elektráren v příhraničních oblastech. Chtěli také vědět, zda Česko bude mít nějakou konkrétní vládní strategii pro rozvoj jádra. Šolc se domnívá, že další otázky Poláci již mít nebudou.

Koncepce bude nejpozději v květnu

Poté, co bude mezinárodní projednávání uzavřeno, ministerstvo životního prostředí by mělo vydat vyhodnocení vlivů na životní prostředí a posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí. Veřejné projednávání se uskutečnilo loni v listopadu. Termín pro připomínky byl do loňského 13. prosince. Všechny připomínky ze strany veřejnosti a institucí byly sepsány a otázky zodpovězeny, dodal Šolc.

Podle něj je tak reálné, že státní energetická koncepce bude do konce dubna či počátkem května hotova. Bude se jí ale ještě zabývat vláda. V legislativním plánu je, že vláda koncepci projedná do konce letošního 2. čtvrtletí. „Není důvod očekávat, že by to tak být nemělo,“ řekl Šolc.

Miroslav Zajíček: Firmy energetické koncepce nepotřebují