Do Pilsen Steelu míří předběžný správce

Strojírna Královopolská letos v prvním pololetí 2012 zvýšila tržby o 11 procent na 357 milionů korun.

Strojírna Královopolská letos v prvním pololetí 2012 zvýšila tržby o 11 procent na 357 milionů korun. Zdroj: ctk

Krajský soud v Plzni zatím nerozhodl o úpadku plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, které se od listopadu potýkají se stamilionovými dluhy a odstávkami. Do podniku s téměř 950 zaměstnanci ale během několika dnů nastoupí předběžný insolvenční správce.

Podle návrhu dlužníka a po souhlasu většiny z 21 věřitelů dal soud ruskému majiteli podniku čtrnáctidenní lhůtu, aby dohodl mimosoudní vyrovnání sporu. Předběžného správce, kterého navrhla většina věřitelů, jmenuje soud velmi brzy, řekl předseda senátu Miloš Benetka.

Právní zástupce Pilsen Steelu Petr Kališ s předběžným správcem souhlasil a uvedl, že současnou situaci dlužníka může vyřešit pouze postoj dvou zásadních věřitelů podniku z Ruska, a to moskevské Vněšekonombanky a strojírenskometalurgické skupiny OMZ, která Pilsen Steel v roce 2010 prodala ruskému podnikateli Igoru Šamisovi.

Podle právníků Pilsen Steelu probíhá jednání se strategickým investorem, který by plzeňský podnik koupil. Soudu proto předložili rámcovou dohodu s možným kupcem a dále zápisy z jednání o řešení pohledávek vedenými mezi Šamisem, Vněšekonombankou, která mu na nákup podniku půjčila a je zástavním věřitelem, a zatím neznámým investorem.

„O vstupu investora do Pilsen Steelu se skutečně jedná,“ potvrdil jeho pověřený ředitel Tomáš Egermajer. Podle něj má podnik dostatek zakázek, ale nedá se říci, kdy se výroba po třítýdenní dovolené rozběhne naplno.

„Řešení je rozumné. Lhůta 14 dnů není zas tak dlouhá. Rozhodující je dohoda s ruskou bankou, která by měla poskytnout dlužníkovi zajištění. Pokud se tak stane, je možné, že všichni věřitelé budou uspokojeni,“ uvedla právnička dvou věřitelů Petra Smolová.

„V hutích se zatím nedělá a mělo by se začít koncem srpna. V kovárnách pracují jen desítky obráběčů kovů,“ řekl předák podnikových odborů Miroslav Cink. „Vedení nám v pondělí řeklo, že shánějí práci a abychom jim pomohli udržet lidi, protože věří, že se to do konce srpna dá dohromady, a my tomu věříme také,“ dodal.