Do zóny Triangle na Žatecku míří další jihokorejská firma

Postupně tři až pět miliard korun hodlá investovat do nového závodu v průmyslové zóně Triangle na Žatecku jihokorejská společnost Kiswire, která vyrábí kordová vlákna do pneumatik. Ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera České televizi řekl, že s firmou jedná o výši investiční pobídky. Ministr průmyslu Jan Mládek zatím jednání nechtěl komentovat. Práci by v podniku mělo najít podle ČT až 500 lidí.

Společnost Kiswire, která sondovala možnou investici v Česku už před devíti lety, by se zřejmě stala dodavatelem továrny na výrobu pneumatik pro osobní a lehké nákladní vozy jihokorejské společnosti Nexen Tire, která má v žatecké zóně začít vznikat už na podzim. Jde o dosud největší ohlášenou investici v zóně. Firma už odevzdala ministerstvu životního prostředí dokumentaci pro posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) a chystá podklady pro územní rozhodnutí. V první fázi společnost zaměstná asi 1000 lidí.

Zájem o pozemky v průmyslové zóně Triangle na Žatecku mají i další investoři. Pro další velké už podle kraje nebude zřejmě v zóně místo. Kraj pozemky investorům v zóně vždy nejprve pronajímá a zhruba po roce odprodává