Dobytí Marsu může být zase o kousek blíž. SpaceX chystá 200metrový testovací vzlet

Testování probíhá na speciální ploše v americkém Texasu.

Testování probíhá na speciální ploše v americkém Texasu. Zdroj: SpeceX

Starhopper ještě se špičkou.
Elon Musk
3
Fotogalerie

SpaceX Elona Muska se tento víkend chystá pokořit další důležitý milník při cestě na Mars. Poté, co prototyp vesmírné lodi Starship zvládl testovací skok do výše 20 metru, by se možná už tento pátek měl stejný stroj prolétnout do desetkrát větší vzdálenosti.

Ocelí lesknoucí se prototyp, který je přezdívaný Starhopper, dosud pohání jen jeden motor Raptor, ve finální verzi lodi by však měly být hned tři. Starhopper se v texaském Boca Chica vyvíjí od konce roku 2018 a za sebou už má statické zážehy, dva menší vzlety, při kterých byla loď ukotvena k povrchu a následně i dvacetimetrový „výskok“.

SpaceX zároveň pracuje na vývoji dvou dalších prototypů lodí, které by se měly podívat už na oběžnou dráhu Země. Až bude vývoj vesmírné lodi dokončen, měla by být schopna převážet sto lidí a přistát na Měsíci nebo dokonce na Marsu. Nemuselo by to trvat dlouho. Podle současných plánů chce Musk přistát na povrchu Měsíce už za dva roky.

Finální verze lodi bude součástí rakety nazvané Super Heavy, přičemž dohromady se budou obě části tyčit do výše 122 metrů. Raketa Super Heavy má mít dalších 31 motorů Raptor. Tyto motory poháněné směsí tekutého metanu a tekutého kyslíku jsou stále ještě ve fázi vývoje, podle dosud známých informací však mají mít dvakrát větší sílu než v současnosti využívané motory Merlin.