Muskovo vesmírné impérium ušetří, SpaceX vypiloval chytání aerodynamického krytu z vesmíru

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX připravila lidem dechberoucí podívanou

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX připravila lidem dechberoucí podívanou Zdroj: Reuters

Ms Tree
2
Fotogalerie

Již podruhé se vesmírné společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska podařilo zachytit aerodynamický kryt rakety Falcon 9. Stalo se tak poté, co stroj vynesl na oběžnou dráhu satelity potřebné pro vysílání internetu. 

O zachycení aerodynamického krytu informoval Elon Musk na svém twitterovém účtu. Společnost k tomu využila svou loď Ms. Tree, která disponuje sítí o velikosti 3700 metrů čtverečních. Do ní se podařilo kryt snášející se na padáku zachytit. Loď byla v minulosti známá jako Mr. Steven, je 62 metrů dlouhá a dokáže jet rychlostí 32 uzlů, tedy skoro 60 kilometrů za hodinu.

S myšlenkou znovupoužití krytu přišel Elon Musk v roce 2015. Důvodem byla především vysoká cena dílu, která dosahuje téměř šesti milionů dolarů (necelých 140 milionů korun), což je přibližně desetina ceny startu nosiče Falcon 9. KDyž kryt dopadne do moře, není jej už možné znovu použít, slaná voda má totiž na materiál degradující účinky. Kryt je důležitý pro bezpečnost nákladu, který se nachází právě v horní části rakety.

V rámci úterního startu se na orbit planety dostal satelit Amos-17, který má poskytnout internetové připojení nad Afrikou a Evropou. Raketa Falcon 9, na které satelit do vesmíru vylétl, se mimo atmosféru Země podívala již potřetí.