Dostavba elektrárny Mochovce se prodraží o miliardu eur

Mochovce

Mochovce Zdroj: profimedia.cz

Letos slovenská vláda již zvýšila odhad ceny za dostavbu jaderné elektrárny Mochovce o 682 milionů eur dražší. Šéf Enelu aktuálně hovoří o tom, že dostavba bude celkem stát 3,8 miliardy eur. Původně měla být dostavba realizována za 2,8 miliardy eur. Slovenské elektrárny, ve kterých Enel drží 66 procent akcií, začaly s dostavbou Mochovců v roce 2008

Dostavba třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce bude stát 3,8 miliardy eur. Na výroční tiskové konferenci to uvedl šéf italské energetické skupiny Enel Fulvio Conti.

Původně se do dostavby mělo investovat 2,8 miliardy eur, poté cena vzrostla na tři miliardy a nyní se hovoří o dalším navýšení.

„Nejde o žádné navyšování investice, ani o posun v termínech. Posilnění bezpečnosti jaderných bloků, které si vyžádá další peníze. Ty budou investovány ze zisku Slovenských elektráren,“ uvedl Conti.

Nové jaderné bloky v Mochovcích měly mít původně výkon 880 megawatů, po nové úpravě budou mít téměř tisíc megawatů. Conti podle serveru SME.sk potvrdil i posunutí termínu dostavby. Třetí blok bude uveden do provozu v roce 2014 a čtvrtý o rok později.