Dostavba Mochovců má stát 128 miliard, akcionáři zvýšili rozpočet

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce Zdroj: CC BY 2.0: Andrij Bulba; Flickr.com

Akcionáři společnosti Slovenské elektrárne (SE) schválili zvýšení rozpočtu na dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Mochovce. Celkové náklady zpožděného projektu se tak zvýší o zhruba 800 milionů eur na 4,63 miliardy eur (128,1 miliardy Kč).

Problémy spojené s dostavbou Mochovců mohou být podle analytiků největší brzdou případného vstupu do SE. Zájem o kontrolní podíl v SE, který nabízí zadlužená italská společnost Enel, má i česká energetická skupina ČEZ.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz však byly práce v 90. letech pozastaveny. Obnovil je v roce 2008 právě Enel, a to po ovládnutí Slovenských elektráren.

Původně se počítalo s tím, že třetí a čtvrtý blok elektrárny budou hotovy v letech 2012 a 2013 a projekt vyjde na 2,78 miliardy eur. Letos v dubnu ale valná hromada schválila zvýšení rozpočtu na 3,8 miliardy eur.

Nedostatečná efektivita

Nejnovější zvýšení rozpočtu souvisí s bezpečnostními požadavky po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima před třemi lety, ale také s nedostatečnou efektivitou, sdělil podle slovenských médií slovenský ministr hospodářství Pavol Pavlis.

„Dnešní rozhodnutí reflektuje důležitost dostavby třetího a čtvrtého bloku Mochovců jak pro slovenskou ekonomiku a téměř 10 tiísc lidí, kteří mají díky projektu práci, tak pro samotné Slovenské elektrárne,“ uvedl v prohlášení generální ředitel SE Luca D'Agnese.

Třetí blok je v současnosti dokončen skoro z 80 procent, hotov má být koncem roku 2016. Čtvrtý blok, který je dostavěn z 60 procent, čeká dokončení o rok později, sdělila SE. Celkové náklady na jejich dostavbu chce SE krýt výhradně z vlastních zdrojů.