Dozorčí rada Unipetrolu: Odvolávat šéfa firmy se nechystáme

Litvínovský Unipetrol

Litvínovský Unipetrol Zdroj: Unipetrol

Dozorčí rada Unipetrolu nechystá změny v představenstvu firmy. Na dnešní valné hromadě společnosti to uvedl člen dozorčí rady Bogdan Dzudzewicz. Generálním ředitelem a předsedou představenstva tak zůstává Marek Switajewski. Nepotvrdily se tak spekulace polského serveru Energetika24, že bude odvolán, o kterých dnes informoval server ihned.cz.

„Upozorňuji, že informace o případných změnách v představenstvu jsou cenotvorné. I kdyby takový plán existoval, nemohli bychom ho zveřejnit, abychom neporušili burzovní předpisy. Ale pro uklidnění situace říkám, že změny v představenstvu neplánujeme,“ uvedl Dzudzewicz. Před odpovědí na přímý dotaz jednoho z akcionářů si dozorčí rada vyžádala pětiminutovou přestávku.

Switajewski byl jmenován na pozici generálního ředitele Unipetrolu v dubnu 2013. Do skupiny Unipetrol nastoupil v roce 2010, kdy se stal jednatelem společnosti Unipetrol RPA. V následujícím roce se ujal pozice předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti Česká rafinérská. V červnu 2012 se stal členem představenstva.

Unipetrol se loni přehoupl do rekordního čistého zisku 7,036 miliardy korun z předloňské ztráty 556 milionů korun. Představenstvo firmy navrhlo za loňský rok vyplatit dividendu 5,52 koruny na akcii. Dividendu firma vyplatila naposledy za rok 2007.

Minoritní akcionáři ji však chtějí vyšší, například Paulinino Limited, za kterým stojí česko-slovenská skupina J&T, navrhuje 15 korun. Většinový vlastník PKN Orlen se podle něj chová jinak ke svým aktivům v Polsku a jinak k Unipetrolu. Arogantní chování menšinoví akcionáři představenstvu vyčítají i na dnešní valné hromadě.