Dražba Poldi se neuskuteční, zájemci nesložili jistotu 90 milionů

Areál bývalé Poldi Kladno

Areál bývalé Poldi Kladno Zdroj: ČTK

Dražba zkrachovalé kladenské společnosti Poldi se neuskuteční, žádný zájemce nesložil jistotu 90 milionů korun, která byla podmínkou účasti v dražbě, řekl jednatel společnosti OK dražby Petr Sefzig. Společnost je zprostředkovatelem dražby. Předchozí tři dražby byly zmařeny, když zájemci, kteří podnik vydražili, za něj nakonec nezaplatili.

Dražba sice na elektronickém portálu nebyla zastavena, protože už se v minulosti stalo, že zájemce zaplatil včas, jen se peníze na účtu nezobrazily. V případě Poldi už je ale podle Sefziga oficiálně ověřeno, že peníze včas složeny nebyly. „Do dražby byl přihlášen jeden zájemce,“ uvedl za dražebníka ředitel Exekutorského úřadu Praha 3 Zbyněk Průša. Kromě tohoto oficiálního zájemce se podle zajímali o podnik i další investoři.

V pátek se poprvé měly firmy Poldi a Poldi Trade dražit elektronicky. Vyvolávací cena byla stanovena na 160 milionů korun. Další postup a případné opakování dražby budou řešit věřitelský výbor a insolvenční správce. Dražba měla mít zároveň poprvé  přísnější podmínky, kdy mohla být případně jistota využita jako náhrada škody. Přísnější pravidla nastavili insolvenční správce a exekutorský úřad, aby zabránili dalšímu zmaření dražby z důvodu nezaplacení vydražené částky.

„Jistotu ve výši 90 milionů korun jsme stanovili z důvodu trojnásobného zmaření dražby, kdy vítěz cenu neuhradil. Považujeme ji za adekvátní, vzhledem k hodnotě draženého majetku,“ dodal insolvenční správce Michal Žižlavský.

Kladenská huť Poldi byla poprvé vydražena letos v dubnu za 261 milionů korun vydražitelem Compagnia del mediterraneo Steel. V první opakované dražbě v červnu byla vydražena za 251 milionů korun vydražitelem Warhols Hold a v druhé opakované dražbě v srpnu za 256 milionů korun byla vydražitelem Elaria Group. Vydražiteli byly vesměs neznámé firmy založené nedlouho před dražbou.

Společnost se dlouhodobě potýkala s dluhy, které postupně dosáhly stovek milionů korun. Soud povolil reorganizaci, vedení Poldi se ale nepodařilo splnit podmínky. Minulý rok byl provoz Poldi zastaven.

V Poldi dříve fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování, ještě nedávno v nich pracovalo 150 lidí. Podle obchodního rejstříku Poldi stále patří skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru.